Сенатори: Тръмп да спре договора със Саудитска Арабия за АЕЦГрупа

...
Сенатори: Тръмп да спре договора със Саудитска Арабия за АЕЦГрупа
Коментари Харесай

Сенатори: Тръмп да спре договора със Саудитска Арабия за АЕЦ

Сенатори: Тръмп да спре контракта със Саудитска Арабия за АЕЦ
Група американски сенатори желаеха от президента Доналд Тръмп да приключи договарянията със Саудитска Арабия за сключването на контракт, предусещащ построяването на АЕЦ от американски компании. Причината за апела на законодателите е убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги, оповестява телевизия Ен Би Си.

Сред подписалите писмото са сенаторите Марко Рубио, Тод Янг, Ранд Пол и други

„ Разобличенията, засягащи убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги, а също по този начин избрани дейности на Саудитска Арабия в Йемен и Ливан провокираха в допълнение безпокойствие за прозрачността и степента на отговорност на формалните саудитски лица, участващи във взимането на решения “, означиха сенаторите. „ По тази причина ви призоваваме да прекратите за момента всевъзможни договаряния за американско-саудитско съглашения в региона на мирното потребление на атома “, прибавят създателите на писмото.

Те заплашват да блокират в Конгреса всевъзможни съглашения сред Вашингтон и Рияд, в случай че американският президент пренебрегва тяхното писмо. Те считат да се възползват за задачата от един от членовете на Закона за нуклеарната сила от 1954 година, който дефинира реда за потреблението на нуклеарни материали за цивилен и военни цели.

Според изявления, администрацията на Доналд Тръмп през последната година договаря с Рияд за нуклеарна договорка. Агенция „ Блумбърг “ оповестява, че в околните 20-25 години Саудитска Арабия е подготвена да влага 80 милиарда $ за построяването на 16 нуклеарни блока. Американската компания „ Уестингхаус “, която се намира във банкрут, предлага на саудитците своя реактор АР1000. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР