Сенатор Тим Кейн казва, че „мощен аргумент“ 14-та поправка може да дисквалифицира Тръмп

...
Сенаторът Демократ от Вирджиния Тим Кейн каза в неделя, че
Коментари Харесай

Сенаторът Демократ от Вирджиния Тим Кейн каза в неделя, че „има мощен аргумент“ за недопускане на Доналд Тръмп до президентските избори въз основа на забраната на 14-та поправка бунтовниците да заемат публични длъжности.

„Смятам, че това вероятно ще бъде решено в съдилищата“, каза Кейн в „ABC Тази седмица“, добавяйки, че фокусът на демократите трябва да бъде върху победата през 2024 г.

Правни експерти посочиха 14-та поправка като потенциален дългосрочен шанс да попречи на Тръмп да стане президент. Изменението включва „клауза за дисквалификация“ след Гражданската война, която забранява на всеки да заема публична длъжност, ако „са участвали в въстание или бунт“. Конституцията обаче не посочва как да се наложи тази забрана и тя е била прилагана само два пъти от края на 1800 г., когато е била използвана широко срещу бивши конфедерати.

Служители на изборите в щати на бойното поле, включително главните прокурори в Мичиган и Ню Хемпшир, заявиха, че очакват външни групи да заведат дела по въпроса и проучват законността на разпоредбата и как тя може да дисквалифицира Тръмп да се появи в бюлетините в техните държави.

Либералните активисти подкрепиха клаузата за дисквалификация на 14-та поправка и вече обещаха да заведат дела за дисквалифициране на бившия президент, тактика, която използваха срещу други избрани служители без успех - въпреки че някои видни консервативни правни учени наскоро подкрепиха идеята.

Кейн изрази подкрепа за идеята, като каза: „Езикът (на поправката) е специфичен: ако давате помощ и утеха на онези, които участват в бунт срещу Конституцията на Съединените щати - това не казва срещу Съединените щати , пише в противоречие с Конституцията. Според мен атаката срещу Капитолия този ден е била предназначена с определена цел... и тя е да се наруши мирното предаване на властта, както е посочено в конституцията.

Кейн каза също, че е обсъждал използването на разпоредбата с колеги сенатори по време на втория импийчмънт на Тръмп през 2021 г., отбелязвайки, че смята, че би било „по-продуктивен начин да се направи декларация съгласно този раздел от 14-та поправка“.

Той предложи идеята за гласуване на недоверие в Конгреса съгласно 14-та поправка като алтернативен начин да се търси отговорност от Тръмп и да му се попречи отново да заема публична длъжност, след като Сенатът оправда бившия президент при неуспешен вот за импийчмънт. Седем сенатори от Републиканската партия се присъединиха към 50-те демократични и независими членове на камарата, за да признаят Тръмп за виновен в подстрекателство към бунт на 6 януари.

Кейн отбеляза, че Вирджиния ще бъде домакин на свои собствени състезания по-късно тази година, за да реши състава на разделения си законодателен орган на избори, които ще послужат като прозорец към състоянието на политиката в щата на бойното поле преди президентската надпревара следващата година.

Маршал Коен и Кейтлин Поланц от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР