Сенатор Бърни Сандърс, който се бори за правото да стане

...
Сенатор Бърни Сандърс, който се бори за правото да стане
Коментари Харесай

NYT закопа Бърни Сандърс с разкритие за отколешните му връзки с Русия 

Сенатор Бърни Сандърс, който се бори за правото да стане претендент за президент на Съединени американски щати от Демократичската партия, е имал дейни връзки с тогавашния Съветски съюз.

Това е станало, до момента в който той е бил кмет на Бърлингтън през 80-те години.

За този епизод от живота на политика написа The New York Times (NYT) базирайки се на разкрити документи от държавния списък на Ярославъл.

Според създателя на материала във времето, когато Сандърс пробва да реализира другарски връзки сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики в интервала на студената война.


Бърни Сандърс

И точно тогава се побратимяват Бърлингтън и Ярославъл. Това съответствува с момента, в който руските служители се стараят да използат неговата антивоенна стратегия като инструмент за въздействие върху публичното мнение на американците за Съветския съюз.

В следствието си създателят на обявата демонстрира докузмент от Външно министерство на Съюз на съветските социалистически републики, в който се споделя, че контактът сред двата побратимени града се е оказал най-полезният канал за водене на агитация в Америка.

По-нататък в обявата се разказва и елементи от подтекста на тези събития. По време на студената война Сандърс работи макар администрацията на Роналд Рейгън, който желае в Берлнигтън и други американски градове да бъдат създадени проекти при положение на нуклеарна война.

Вместо да извърши напътствията на Белия дом, тогавашния кмет на Бърлингтън инициира развой за определяне на приятелски връзки с който и да е руски град. По това време му е препоръчан Ярославъл.

Сандърс идва там с делегация и даже организира в града медения си месец със своята брачна половинка Джейн Дрискол.

Но се оказва, че това е незадоволително. Тогава политикът упорства на ответна аудиенция на ярославските служители в Бърлингтън.

И когато руските представители идват, той упорства и за подписването на контракт за побратимяване.

Сандърс се заема с ръководенето на цялото посещаване, даже води съветските си сътрудници във фирмен магазин за сладолед, където ги черпи каквото те изискат.

Вестникът отбелязва, базирайки се на проучената информация, че Сандърс евентуално е единственият локален американски представител, който е употребен за агитация. Документите също демонстрират интензивни мерки на Съветския съюз да се възползва от заинтересоваността на Сандърс към тяхната страна.

Когато Сандърс е оповестил през 1987 година, че Бърлингтън ще търси побратимяване със руски град, десетки други американски градове са открили сходни връзки или са се пробвали.

Предизборната акция на Сандърс не оспорва достоверността на документите. В известие се споделя, че претендентът се гордее с дипломатическите си старания и се акцентира, че концепцията за побратимяване на руски с американски градове тогава е получила поддръжка на най-високо равнище.

Бърни Сандърс е един от водачите в битката за правото да станат публични претенденти за президент от Демократическата партия през ноември тази година.

Сенаторът, прочут със своите леви възгледи, отстъпва единствено на някогашния вицепрезидент Джо Байдън, който надмина съперника си на супервторника.

Според последни данни Байни е получил поддръжката на 627 души, а Сандърс - 551. За да стане формален претендент за президент, му трябват гласовете на 1991 делегата.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР