Сенатът на Тексас оправда Кен Пакстън в исторически процес за импийчмънт

...
Сенатът на Тексас оправда републиканския главен прокурор на щата по
Коментари Харесай

Сенатът на Тексас оправда републиканския главен прокурор на щата по обвинения в подкуп и корупция в исторически процес за импийчмънт.

Резултатът от събота позволява възстановяването на Кен Пакстън повече от три месеца след като той беше отстранен от длъжност, когато колеги републиканци в Камарата на представителите гласуваха с голямо мнозинство за отстраняването му поради обвинения в злоупотреба с власт.

Пакстън, съюзник на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп, приветства присъдата на Сената като триумф на истината.

„Днес истината надделя. Истината не може да бъде погребана от оклеветяващи политици или техните мощни благодетели“, каза той в изявление.

Тръмп също приветства резултата, поздравявайки Пакстън „за велика и историческа победа с размерите на Тексас“.

Пакстън, който спечели национален профил като трън в очите на администрацията на президента демократ Джо Байдън, включително чрез завеждане на десетки съдебни дела за блокиране на прилагането на националните политики, се изправи пред 16 членове за импийчмънт.

Процесът, който започна на 5 септември, видя поредица от бивши висши помощници, които свидетелстваха надълго и нашироко за това, което те нарекоха корупционни практики на Пакстън, включително използване на властта на неговия офис, за да защити Нейт Пол, богат политически донор и предприемач на недвижими имоти , тъй като е изправен пред федерални разследвания.

В замяна се твърди, че Пол е помогнал за извънбрачна връзка на Пакстън и е платил за ремонт на дома.

Две трети от 31-те сенатори на Тексас – или 21 сенатори – трябваше да гласуват, за да го осъдят по всяка една статия. Но нито една статия за импийчмънт не е видяла повече от 14 сенатори да гласуват, за да признаят Пакстън за виновен.

Съпругата на политика подпалван, Анджела Пакстън, също е щатски сенатор, но не й беше позволено да гласува в процедурата.


Процесът разкри разривите в Тексаската републиканска партия между социалните консерватори, които управляваха през последното десетилетие и зад гърба на Пакстън, и традиционните консерватори, които казват, че действията му са донесли срам на партията и държавата.< /p>

През май Камарата на представителите на Тексас гласува 121-23 за отстраняването на Пакстън по 20 статии, което го прави третият действащ политик в 178-годишната история на щата, който ще бъде импийчмънт.

Процесът беше предизвикан от искането на Пакстън по-рано тази година законодателите от Камарата на представителите да одобрят споразумение за 3,3 милиона долара, което той постигна с бивши служители, които го бяха обвинили в злоупотреба със служебно положение през 2020 г. и впоследствие бяха уволнени.

Щатските законодатели не финансираха споразумението.

След приключването на процедурата по импийчмънт в събота, лейтенант-губернаторът Дан Патрик, републиканец, който като президент на Сената ръководеше процеса, разкритикува целия процес като бърза работа, на която липсва прозрачност.

„Милиони долари на данъкоплатците бяха пропилени за този импийчмънт“, каза Патрик. „Не трябваше да се случва тази година и се надяваме, че няма да се случи отново.“

Критиците на Пакстън заклеймиха резултата.

Сенатор Роланд Гутиерес, демократ, който гласува за осъждането на Пакстън, каза, че „счупена и корумпирана система е позволила на Кен Пакстън да злоупотребява с правомощията на своя офис“ и че „тексаските републиканци решиха, че корупцията и лъжите на хора като Кен Пакстън … им е добре.“

Малко след присъдата републиканският губернатор Грег Абът приветства Пакстън обратно на работа без резерви.

„Главният прокурор Пакстън свърши изключителна работа, представлявайки Тексас, особено отблъсквайки се срещу администрацията на Байдън“, каза Абът. „Очаквам с нетърпение да продължа да работя с него за осигуряване на границата и защита на Тексас от федерално превишаване.“

Присъдата обаче далеч не слага край на проблемите на Пакстън.

Той все още е изправен пред съдебен процес по обвинения в измами с ценни книжа, остава под отделно разследване от Федералното бюро за разследване (ФБР) и е застрашен да загуби способността си да практикува адвокат в Тексас, защото за неоснователните му опити да отмени победата на Байдън на президентските избори през 2020 г.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР