Сенатът на САЩ прие снощи закон за по-близки връзки с

...
Сенатът на САЩ прие снощи закон за по-близки връзки с
Коментари Харесай

Сенатът в САЩ прие закон за по-близки връзки с Тайван и ядоса Китай

Сенатът на Съединени американски щати одобри нощес закон за по-близки връзки с Тайван, за който Китай беше предизвестил, че може да изложи на опасност стабилността в Тайванския проток, само че получи утвърждението на самоуправляващия се остров, който даде обещание задълбочаване на съдействието, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Пекин счита Тайван за отцепническа провинция, която е част от обединен Китай и не може да поддържа междудържавни връзки с други страни. Китайската национална република в никакъв случай не се е отказвала от разновидността островът да бъде възвърнат със мощ.

Сенатът на Съединени американски щати одобри закона за пътешестване до Тайван с единогласие. Той към този момент беше утвърден от Камарата на представителите през януари също без да срещне опозиция. Остава законът да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, преди да влезе в действие, отбелязва " Ройтерс ". Засега няма коментар от Белия дом дали Тръмп възнамерява да подпише закона, само че е извънредно някой президент да наложи несъгласие на закон, признат с единогласие.

Законът постановява, че Съединени американски щати би трябвало да разрешават на свои представители от всички нива да пътуват до Тайван за срещи със свои тайвански сътрудници, да разрешат на високопоставени тайвански представители да влизат на американска територия " при почтени условия " и да се срещат с американски сътрудници. Тайвански стопански и културни представители се предизвикват да работят в Съединени американски щати.

Какво мисли Пекин

Китайското външно министерство в началото не разяснява, само че по-късно представител на институцията сподели, че законопроектът съществено нарушава правилото за " един Китай ", който Пекин изповядва.

" Китай е мощно неудовлетворен и уверено се опълчва на (законопроекта) и към този момент е изразил мощни възражения към американската страна ", сподели представителят и добави, че политиката на " един Китай " е основа на връзките сред Пекин и Вашингтон. Китай също предлага всевъзможен продан с Тайван да бъде преустановен, с цел да не се нанесат вреди на китайско-американските връзки.

Тайванското външно министерство благодари на Съединени американски щати за единомислещата поддръжка за закона и за все по-приятелското и намерено отношение към Тайван. Външното министерство на Тайпе даде обещание да продължи да развива връзки на съдействие със Съединени американски щати. Канцеларията на тайванския президент съобщи, че Съединени американски щати са най-важният интернационален съдружник на страната и че ще разиска въпроса с Вашингтон, като също даде обещание усилване на връзките.

Съединени американски щати не поддържат публични връзки с Тайван, само че по закон са принудени да оказват помощ за защитата на острова и са най-големият му снабдител на оръжия, напомня " Ройтерс ". Пекин постоянно акцентира, че това е най-чувствителният въпрос във връзките с Вашингтон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР