Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на президента

...
Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на президента
Коментари Харесай

Сенатът не преодоля ветото върху законодателството, блокиращо продажби на оръжия за Рияд

Сенатът на Съединени американски щати не съумя да преодолее ветото на президента Доналд Тръмп върху признато от Конгреса законодателство, предвиждащо да бъдат блокирани продажбите на избрани оръжия за Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс.

В първия от трите обособени опита да преодолеят ветото на президента върху три разнообразни законопроекта съперниците на ветото не съумяха да завоюват гласуването с нужния брой гласове и крайното съответствие беше 45 против 40 гласа, много по-малко от нужните две трети от гласовете на всички сенатори, с цел да бъде отхвърлено то. Петима от общо 53-мата републиканци в камарата се причислиха към демократите и гласоподаваха против ветото на съпартиеца си Тръмп.

По сходен метод не съумяха и останалите две гласувания, които още веднъж бяха за превъзмогване на президентско несъгласие, този път върху два други законопроекта за блокиране на продажби за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други страни. И при тези две гласувания съотношението в гласовете беше сходно.

През май държавното управление на Тръмп разгласи, че ще пристъпи към реализирането на продажби във военната сфера на стойност над 8 милиарда $, заобикаляйки процедура за разглеждането им в Конгреса.

Законопроектът за отменяне на ветото, който не съумя да мине, щеше да блокира продажбата на високоточни управляеми муниции на компанията " Рейтиън " и обвързваното с тях съоръжение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР