Сенатът на Конгреса на САЩ прие днес резолюция за необходимостта

...
Сенатът на Конгреса на САЩ прие днес резолюция за необходимостта
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ прие резолюция, с която се признава „арменския геноцид” в Турция

Сенатът на Конгреса на Съединени американски щати одобри през днешния ден резолюция за нуждата от публично признание на арменския геноцид, оповестява БГНЕС.

Резолюцията има за цел да утвърди решението на Горната Камара на Народното събрание, че Съединени американски щати би трябвало да почетат геноцидът против арменците в Турция посредством публично самопризнание.

Признаването на арменския геноцид е пречка в връзките на Турция с редица страни, в това число Съединени американски щати, където сходна резолюция беше призната през октомври от преобладаващото болшинство на Камарата на представителите.

Резолюцията, обсъждана десетилетия, се одобри в Камарата на представителите на фона на внезапното утежняване на връзките на Вашингтон с Анкара заради военната интервенция „ Мирна пролет” на Турция в Сирия.

Турският президент Тайип Ердоган съобщи по време на визитата си във Вашингтон, че признаването от Камарата на представителите на арменския геноцид в Османската империя хвърля сянка върху турско-американските връзки.

След днешното решение на Сената Анкара още веднъж реагира отрицателно, а министър председателят на Армения приветства резолюцията като „ победа на справедливостта”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР