Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект

...
Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект
Коментари Харесай

Сената на САЩ одобри 61 милиарда долара помощ за Украйна

Сенатът на Конгреса на Съединени американски щати, следен от демократите, одобри законопроект за разпределяне на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда $. Сега планът е изпратен за утвърждение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, заяви Българска телеграфна агенция като се базира на Ройтерс. Агенцията добавя, че там възможностите за приемането на документа остават ниски.

Законопроектът е утвърден със 70 против 29 гласа. 22 сенатори от Републиканската партия са го подкрепили също.

„ От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова въздействие освен върху националната ни сигурност, освен върху сигурността на нашите съдружници, само че и върху сигурността на западната народна власт “, съобщи водачът на демократическото болшинство в Сената Чък Шумър. Той изрази убеденост, че документът ще получи също толкоз мощна двупартийна поддръжка, в случай че бъде гласуван в Камарата на представителите.

Ройтерс напомня, че преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане публично закон, законопроектът би трябвало да се гласоподава и от Камарата на представителите, само че, съгласно организацията, това ще стане мъчно.
Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница. Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и сътрудниците на Съединени американски щати в Индо-тихоокеанския район, в това число Тайван. След нападението на „ Хамас “ против Израел от 7 октомври 2024 година той също по този начин изиска средства за съдружника на Съединени американски щати, дружно с филантропична помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Сената на законопроекта, който планува съответно за Украйна помощ в размер на 61 милиарда $.
„ Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възвърне световната непоклатимост, което ще докара до засилена сигурност и разцвет за всички американци и за целия свободен свят “, съобщи той в обществената мрежа " Екс ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР