Сенатът на американския Конгрес одобри дълго отлагания пакет с военна

...
Сенатът на американския Конгрес одобри дълго отлагания пакет с военна
Коментари Харесай

Сега спечелете битката. Сенатът на САЩ одобри $61 млрд. помощ за Украйна, Зеленски благодари

Сенатът на американския Конгрес утвърди дълго отлагания пакет с военна помощ за Украйна от близо 61 милиарда $ с безапелационно болшинство. Беше утвърдена и помощ на друга стойност за Израел и Тайван , съобщи Ройтерс.

Още в сряда законодателството ще бъде изпратено на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за автограф.

" Ще подпиша този законопроект и ще се обърна към американския народ незабавно щом стигне до бюрото ми на следващия ден, с цел да стартираме да изпращаме оръжия и съоръжение на Украйна тази седмица ", сподели той в изказване във вторник.

Това се случва, откакто новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият спомагателен пакет за Украйна, утвърден от него, откогато Републиканската партия откри надзор върху Камарата на представителите през януари 2023 година

Много от гласовете " срещу " законопроекта идваха от републиканци - съдружници на някогашния президент Доналд Тръмп . Те се противопоставяха с претекста, че законопроектът не включва въпроси, свързани с подсилване на американско-мексиканската граница. Преди дни обаче Тръмп, който още веднъж ще се изправи на изборите наесен против Байдън, промени позицията си, като сподели, че оцеляването на Украйна е значимо за Съединени американски щати.
Какво включва и планува помощта
Помощният пакет на обща стойност 95 милиарда $ беше подсилен от 79 сенатори, а единствено 18 гласоподаваха " срещу ". Помощта беше утвърдена от Камарата на представителите в събота. Пакетът планува средства за Украйна, Израел, Тайван и сътрудници на Съединени американски щати в Индийско-тихоокеанския район .

Най-големият от четирите законопроекта е за Украйна. Той планува както военна, по този начин и икономическа помощ за Киев в размер на 60,84 милиарда $, с която украинските сили да продължат битката си против Русия.

С приемането на тази общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев досега, набъбна до 170 милиарда $.

Законопроектът за Израел планува помощ в размер на 26,38 милиарда $.

Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се плануват 8,12 милиарда $, които да бъдат употребявани за " опълчване на комунистически Китай и за гарантиране на съществено въздържане в района ". 2 милиарда от тях са планувани като задгранична военна помощ за Тайван и други съдружници на Съединени американски щати в района.

Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко начинания в областта на националната сигурност, измежду които: предоставяне на период до една година на " БайтДенс " , китайската компания притежател на общественото приложение ТикТок , да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; опция за трансфер на замразени съветски активи към Украйна; както и разширение на глобите против Иран и петролната му промишленост.
" Призивът на историята ". Реакциите
По време на дебатите водачът на болшинството в Сената Чък Шумър (демократ от Ню Йорк) прикани сътрудниците си да одобряват закона, защото Киев се бори да задържи територията си на фона на дефицит на оръжия и муниции, породен значително от забавянето на американската помощ.

Той сподели на конференция след приемането на помощта за Украйна, че това е " една от най-важните ограничения, които Конгресът е приемал от доста дълго време насам, с цел да отбрани американската сигурност и сигурността на западната народна власт ".

Шумър добави, че късно на 23 април е оставил известие на украинския президент Володимир Зеленски , в което му споделя: " Добре, направихме. Сега спечелете борбата ".

Съединени американски щати ще стартират да изпращат нови оръжия и съоръжение на Украйна още тази седмица, сподели Джо Байдън в изказване, оповестено от Белия дом.

" Тази вечер двупартийното болшинство в Сената се причисли към Камарата на представителите, с цел да отговори на апела на историята в този сериозен миг ", сподели още той.

Самият Зеленски благодари незабавно на Сената на американския Конгрес за утвърдената помощ.

" Благодаря на водача на болшинството Чък Шумър и на водача на републиканците Мич Макконъл за тяхното мощно водачество при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии ", написа той в обществените мрежи.

Той добави, че о прави оценка и поддръжката на президента Байдън и се надява, че законопроектът скоро ще бъде подписан.

Пакетът включва муниции за противовъздушна защита и огромни количества артилерийски снаряди, както и бронирани транспортни средства и други оръжия. Според американски чиновници някои от оръжията ще бъдат доставени доста бързо на фронта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР