Семир почти всеки ден е в гората. Не го е

...
Семир почти всеки ден е в гората. Не го е
Коментари Харесай

Абсолютен шампион в България: Ловецът Семир от Благоевград отстреля 103 вълка

Семир съвсем всеки ден е в гората. Не го е боязън от мечки. С тях си няма алъш-вериш. Не по този начин стоят нещата обаче с вълците. С изискването, че не той се бои от хищниците. Напротив. Той е надълбоко уверен, че вълците би трябвало да се плашат от него. Семир е ловджия, който е отстрелял досега цифром 103 и словом 100 и три вълка.

Хитър и подъл

Последният от тях повалил преди десетина дни. Семир Хаджиев от Благоевград е абсолютният номер 1 у нас в този тип лов, който не е доста известен по родните ширини поради суровите условия, в които се организира.

Безмилостен и подъл палач, най-ужасният грабителски звяр в междинните ширини, устойчив бегач. Всичко това са характерности на вълка, представител на кучешкото семейство.

За авджията, който работи в едродивечово стопанство в местността Бодрост над Благоевград, обаче това не звучи ужасно. За него няма някакви кой знае какви секрети при лова на този тип див звяр. Най-важното е да умееш да общуваш и обичаш природата съгласно него.

Така е откърмен от дете, когато постоянно ходел на ловни излети със своя дядо. Слушал деликатно неговите уроци, както и тези на старите ловци. И е безапелационен, че и авджилъкът се учи цялостен живот. Тръпката пък в никакъв случай не си отива от преследването на дивеча.

Пострадали хора

Семир познава целия Пирински край, непрекъснато му се обаждат хора, които са потърпевши от набезите на вълци. Преди време бил път до село Ощава, с цел да отърве локален фермер от четириногия звяр, написа " Телеграф ".

Вълк убива поредна крава в региона и по тази причина е издадено позволение от ловно-рибарското съдружие в Кресна за отстрел на хищника. След дебнене в дъбова гора и миг на разпръскване на вълка, до момента в който се храни, Хаджиев съумява да повали жертвата си и да донесе успокоение на стопаните в Пиринско. А на себе си – погубен вълк №100!

Дебели нерви

„ Трудно се отстрелват вълци, те бягат от хората. Нужни са доста непримиримост, дебели нерви, здрави крайници и, несъмнено, прецизен мерник. Най-голямата ми слука е по време на един от ловните излети, когато съумях да поваля четири вълка “, твърди Семир Хаджиев. С този тип лов се занимават малко аваджии поради извънредно сложния метод, по който се реализира резултат. Според Семир това става с изключителна упоритост и устойчивост при всевъзможни метеорологични и климатични условия ловецът да бъде там, където може да се появи вълкът. За да се доближи до този стадий, са нужни още доста дълги наблюдения и следене на набезите и нормалните направления на вълчите рейдове в търсене на всевъзможен тип плячка - всички типове домашни и диви животни.

Привечер

Другото нещо, което ти подсигурява сполучлив лов, е да познаваш чудесно региона, да се ориентираш, тъй като най-често вълк се преследва по здрач. През деня животното си почива, крие се добре. Най-трудно се ловува вълк, тъй като е внимателен, мнителен, усети ли човешко наличие, незабавно изчезва, има страховит инстинкт за самозапазване. Напук на облика си в приказките този див звяр е доста остроумен. Понякога гладът ги кара да атакуват и измежду бял ден.

40 овце

Тогава вършат огромни пакости, неотдавна в една кошара в село Дебочица вълк умъртвил 35 от 40 овце. Това е удар за стопанина им, тъй като това е животът му. В някои региони тези хищници атакуват и изяждат по петдесетина телета. „ Някои пазят животните, само че би трябвало да се мисли и за хората. Човек, на който му издавят стадото, то за него животът свършва. “

Семир е безапелационен, че не трябва да се мерят вълците на килограми, защото може да са се наяли, преди да бъдат отстреляни, а това подвига тежестта им с десетина кг. За ловджийски трофей индикаторът е дължината и широчината на черепа на животното. Семир има няколко златни медала от своите убити вълци. Но с цел да стигнеш до отстрелването им, минаваш пред дълъг и сложен път. Необходимо е доста самообладание и да не се жалиш по никакъв метод.

Случва се да си на пусия по 13-14 часа при минусови температури. Не бива да мърдаш, с цел да не те надуши хищникът. Замръзват ти ръцете, не чувстваш тялото си, главата те стяга, надалеч си от фамилията си. Всичко това се побеждава единствено с едно – с готовност и обич към лова, другояче няма по какъв начин да стане. Скоро ще се открие ловът за наедрял дивеч, въпреки че Семир обича всеки тип лов по всевъзможен метод – с примамване, с издебване, с причакване. „ Не единствено сполучливият лов е от голяма важност. Преди всичко дано сме здрави и ловуваме без произшествия, при добра организация, да съблюдаваме разпоредбите за сигурност “, споделя 44-годишният авджия от Благоевград.

В гората е добре да си с тайфа

11-годишният му наследник Мартин също към този момент е разпален по лова, най-вероятно ще е почтена промяна на татко си. Но самичък ще реши дали да става ловджия, принудително нищо хубаво не става, безапелационен е Семир. Но пред Укротителя на вълци, както го назовават негови сътрудници, има още доста ловни излети и ловни титли. В планината най-верният му приятел е ловната карабина „ Браунинг “, диаметър 30-06. Разчита и на останалите авджии от ловната дружинка в село Хърсово. Защото в гората постоянно е добре да не си самичък, а да има кой да пази гърба ти. А след №103 следва вълк №104. Семир е подготвен за тази крачка. Да му мислят хищниците…

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР