Семинар на тема“Любовта и храната през Средните векове – позволено

...
Семинар на тема“Любовта и храната през Средните векове – позволено
Коментари Харесай

Форум за виното и храната през Средновековието събира читалищни дейци в Пазарджик

Семинар на тематика “Любовта и храната през Средните епохи – разрешено и неразрешено, мит и действителност “ ще бъде проведен през днешния ден в Пазарджик за читалищните дейци от района. Организатор на събитието е Пазарджишкият Регионален читалищен център, а хазаин – НЧ “Никола Й. Вапцаров-1897 година “ в регионалния град. Във форума ще вземат участие още представители на музея в гр. Батак, кметове на кметства, създатели на исторически книги, представители на неправителствени културни сдружения, културни дейци от читалище “Просвета-1862 “ гр. Перущица, членове на читалища, на техните настоятелства и проверителни комисии и читатели от библиотеките им.

Събитието е отдадено на празника на виното и любовта - Свети Трифон Зарезан и Свети Валентин, който означаваме на 14 февруари.

Целта е по-широкото и истинно разпространение на знанието за Късната Античност и Средновековието, с сливане на напъните на ангажираните институции (в това число и читалищните) и гражданското общество. За запазване на българското културно-историческо завещание от една Епоха, много обратно от времето на пораждане на първите читалища. Епоха - с предания, ритуали и национални практики, обуславящи раждането на български обичаи, видоизменяни и излъчени и до през днешния ден, като нематериално наше завещание.

Предвидена е богата обучителна стратегия: мултимедийна презентация за святостта, романтизирането и лечителството на виното и любовта през Средните векове; културологична сказка за нравите към трапезата тогава, дворцовия парад, любовта, храната и напитките на хановете; шерване на мултидисциплинарен опит в пространствена дискусия; дефиле на реконструирано българско аристократично облекло от ХIV век - на фона онлайн осъществяване от Теодора Стоянова на средновековна музика; дегустация на ястия по достоверни средновековни рецепти; разкриване на галерия “Магичното, еротичното и лечебното в средновековните практики “ на пана и реконструирани принадлежности и съдове от времето на късната Античност и Средновековието.

Лектор на семинара е историкът, културолог, етнополитик и създател на материали от изследвания по тематиката - Петя Крушева. Тя ще показа на семинара и книгата си " Средновековна кухня (VII – XVI в.) ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР