Семинар на тема Грижа за ушите и слуха за всички“

...
Семинар на тема Грижа за ушите и слуха за всички“
Коментари Харесай

Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ участваха в семинар по повод Световния ден на слуха

Семинар на тематика „ Грижа за ушите и слуха за всички “ се организира през днешния ден в Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Целта на семинара, воден от ас. доктор Радостина Костова, учител в катедра „ Логопедия “, бе да увеличи информираността на хората за грижите, които могат да поставят за слуха и за ушите си. Събитието е във връзка Световния ден на слуха, който се отбелязва всяка година на 3 март по самодейност на Световната здравна организация и нейните сътрудници.

Семинарът беше открит от гл. ас. доктор Анна Андреева, началник на плана „ Влияние на добитите слухови нарушавания върху връзката и социализацията “, в границите на който се организира събитието. Проектът е финансиран от Конкурс за финансиране на фундаментални научни проучвания на млади учени и постдокторанти – 2022 година

Обучението стартира с попълване на анкета от участниците, която имаше за цел да ревизира до каква степен те са осведомени с обстоятелства, по отношение на грижите за ушите и слуха и факторите, влияещи на появяването и развиването на усложненията със слуха.

Програмата продължи с показване на презентация, в която доктор Костова означи, че съгласно проучванията на Световната здравна организация в света има над 460 милиона души с увреждане на слуха. Близо 90% от тях живеят в страни с ниски и междинни приходи.

По време на семинара доктор Костова обясни на присъстващите какво съставлява пониженият слух и глухота, какво е въздействието на загубата на слуха, както и какви са аргументите. Бяха показани рекомендации за грижа за ушите, главните рискови фактори и опциите за предварителна защита, ранна диагностика и терапия на слуховите нарушавания.

С цел ранно разкриване на слуховите нарушавания преподаватели от катедра „ Логопедия “ ще проведат безвъзмезден скрининг и оценка на слуха за всички възрастови групи в интервала 2 март – 2 април 2023 година с авансово записване на тел. 0898 20 55 17 – гл. ас. доктор Анна Андреева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР