Семинар и кръгла маса Развитие на туристическите райони в България,

...
Семинар и кръгла маса Развитие на туристическите райони в България,
Коментари Харесай

УНСС: Кръгла маса за развитие на туристическите райони и иновативните подходи при специализираните видове туризъм отбеляза приключването на проект на катедра ”Икономика на туризма“

Семинар и кръгла маса „ Развитие на туристическите региони в България, посредством моделиране на новаторски подходи при профилирани типове туризъм " се организираха в Университета за национално и международно стопанство. Това е заключителният стадий на научно-изследователски план, осъществен с поддръжката на Фонд „ Научни проучвания " и стартирал през декември 2019 година. По време на семинара се регистрираха осъществените действия в границите на 3-годишния интервал.

Ръководител на план е доц.д-р Николай Цонев от катедра " Икономика на туризма ". По- огромна част от членовете на научния колектив, работили по плана, са от същата катедра в УНСС - проф. доктор Мариана Янева, доцент доктор Ася Панджерова, гл. ас. доктор Светослав Калейчев, гл. ас. доктор Никола Гайдаров, доктор Веселина Портарска, ас.д-р Ралица Георгиева и доктор Стилияна Басмаджиева. В екипа са включени и представители на други университети като гл.ас. доктор Маргарита Мишева, учител в департамент „ Икономика и бизнес администрация ", секция " Туризъм " на Нов български университет. Участват и консултанти, които работят в разнообразни сфери на туристическия бизнеса.

Модератор на семинара беше проф. доктор Мариана Янева, началник катедра " Икономика на туризма ", която показа постигнатите резултати на плана, участниците в него и осъществяването на дейностите.

Тя изясни, че планът е имал за цел да направи проучване на ръководството на туристическите региони в България, както и предлагането на някои профилирани типове туризъм, като здравeн, настоятелен, градски развлекателен и други (Според Концепцията за туристическото райониране на България, заложена и в целите на Министерство на туризма).

Освен изследването, в плана е включено и правене на разбор за туристическото развиване на тези региони. Подобно проучване на национално равнище до момента не е правено. За задачите на плана са приспособени модели, прилагани от „ Маркетинговите организации на дестинациите " (МОД) в развитите туристически страни.

„ Този план подкрепя националната тактика за развиване на туризма в България и развиването на страната ни като водеща туристическа дестинации в Югоизточна Европа, защото в Закона за туризма въпросните региони са избрани като „ маркетингови туристически региони " и е належащо осъществяването на маркетингови действия за развиване, ръководство и разпространение на туристически артикули и услуги в тях ", сподели проф. доктор Мариана Янева.

Освен профилираните туристически артикули, обект на проучването са и опцията за развиване на типовете туризъм, позициониращи страната ни като конкурентна дестинация на интернационалния пазар.

Според участниците този план е сполучлив и може да докара до повишение показателя на конкурентоспособността на България в туристическата промишленост, както и съответното й позициониране и разпространение като туристическа дестинация.

Отчетоха се двата стадия на плана, всеки обхващащ по година и половина. Като най-значимо събитие, заложено в проекта на плана, беше посочена кръглата маса на тематика: " Управление и развиване на България като туристическа дестинация ", извършена през октомври 2022 година.

Кръглата маса може да видите ТУК:

Всички действия по плана са били навреме огласявани като е основан сайт/онлайн библиотека, на която са оповестени материали за типовете туризъм, за изследванията, аналитични материали и други. Идеята е тази библиотека да се разшири след привършване на плана и в нея да се включат материали за всички дисциплини от I до IV курс в катедра ”Икономика на туризма ”.

Подсайта на катедрата може да видите ТУК:

Онлайн библиотека може да видите ТУК:

Разработени са седем броя образователни видеа по тематики, свързани с плана, както и материали, които са оповестени в YouTube канала на катедра " Икономика на туризма " в УНСС.

Видео лекция по Маркетингово ръководство на здравния туризъм с благоприятни условия за цифровизация може да видите ТУК:

В умозаключение проф. доктор Мариана Янева показа, че се мисли за надграждане на плана на интернационално ниво.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР