Семейството на Кенет Чембърлейн, черноморски ветеран, застрелян от ченге в апартамента си, след като случайно задейства медицинска предупредителна значка, достига споразумение за 5 милиона долара в 12-годишна борба за малко справедливост

...
Семейството на Кенет Чембърлейн-старши, черноморски ветеран, застрелян от полицията в
Коментари Харесай

Семейството на Кенет Чембърлейн-старши, черноморски ветеран, застрелян от полицията в дома си през 2011 г., наскоро постигна споразумение за 5 милиона долара във федералното им дело срещу град Уайт Плейнс, Ню Йорк.

Общият съвет на града одобри мултимилионното споразумение -доларово споразумение в понеделник, 7 август.

Смъртта на 68-годишния мъж на 19 ноември 2011 г. беше предизвикана от неговото случайно натискане на медицинска значка за предупреждение в съня му и полицията, реагираща на сигнала за помощ .

Когато ченгетата пристигнаха в неговото звено в обществения му жилищен комплекс в 5:22 сутринта, мъжът му каза, че не е в криза. След това ги помоли да напуснат, но служителите не го направиха. Вместо това един полицай го нарече „Н-думата“, свали вратата му от пантите и нахлу в дома му.

Разследването установи, че Чембърлейн е бил прострелян два пъти, с един удар в гърдите от полицай Антъни Carelli.

Част от инцидента е заснет от камера, прикрепена към Taser. Чембърлейн стоеше по бельо, когато полицаите навлязоха. Той беше ударен с електрошоков филтър, след което бързо прострелян с торби с боб с два бойни куршума веднага след това.

Полицай Стивън Харт, който беше на мястото и беше чут по време телефонен запис с медицинската компания, в който се казва „Трябва да поговорим, н***е“, подадено в неговия доклад за инцидента, че Чембърлейн „е паднал“, след като чувалите за боб са били изстреляни.

„Това означава, че са имали възможност да го покорим“, каза Рандолф Маклафлин, адвокат на семейството по това време. „Служител на спешна помощ ни казва, че не е имало пауза между чувалите за боб и пистолета. Беше чанта, чанта, пистолет. Съветът пусна изявление миналия месец относно решението си да постигне решение със семейството.

„Ангажираме се да преразглеждаме непрекъснато полицейските политики, да инвестираме в обучение и нови технологии, докато те станат достъпни и работят за поддържане на положителни отношения между полицията и общността, като не забравят тези събития, но работят, за да гарантират, че няма да се повторят“, се казва в изявлението.

Благотворителната асоциация на полицията в Уайт Плейнс критикува решението да споразумение, заявявайки, че въпреки че споразумението приключва дългогодишната съдебна битка, то не означава, че градът приема неправомерните действия на служителя.

„За да бъде ясно, споразумението не е установяване на неправомерно поведение или неправомерно действие от страна служителите, които се отзоваха на това обаждане“, се казва в изявление на полицейската асоциация. „От нашите членове се иска да излагат живота си на опасност всеки ден, както бяха на датата на този инцидент.“

Семейството на Чембърлейн води 12-годишна битка за справедливост и е съгласно с полицейската асоциация — споразумението не признава неправомерно поведение.

„Въпреки че паричната компенсация е един от компонентите на признаването на неправдата, причинена на баща ми, тя не се равнява на отговорност“, каза Кенет Чембърлейн младши в изявление, според LoHud.com.

Добавяйки, „Семейството ми се надява това селище да вдъхнови други жертви на полицейско насилие да продължат да се борят за истината. Семейство Чембърлейн никога няма да спре да търси отговори и да се съгласява с други семейства, които правят същото.“

Делото беше заведено през 2012 г., но имаше сложна история, за да се стигне до този момент.

Жалбата е отивала два пъти във федералния апелативен съд, където се намира в момента. Преди това жури се произнесе в полза на Карели, вече бившето ченге от Уайт Плейнс, което го застреля, по отношение на използването на сила срещу Чембърлейн. Въпреки това, втори процес за отделен иск все още е висящ преди споразумението.

Един от адвокатите, представляващи интересите на семейството, адвокатът по правата на човека Майо Бартлет, каза, че семейството търси „действителна структурна промяна“, добавяйки , „Това трябва да е нещо, което е кодифицирано в закона“ и е разгледано в законодателството от политици, инвестирали в пресичане на неправилното поведение на полицията.

Историята влезе в международните новини с филм за инцидента „Убийството на Кенет Чембърлейн ”, излиза през 2021 г.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР