Семейството на избягалата при Ислямска държава тийнейджърка се бори да

...
Семейството на избягалата при Ислямска държава тийнейджърка се бори да
Коментари Харесай

Семейството на избягалата при Ислямска държава тийнейджърка се бори за британското ѝ гражданство

Семейството на избягалата при " Ислямска страна " тийнейджърка се бори да резервира английското ѝ поданство.
 Избягала при Ислямска страна английска тийнейджърка родила момченце и моли да се върне в родината
Шамима Бегум напуща Обединеното кралство на 15 година, през 2015 година Оттогава до момента, като брачна половинка на приел исляма холандец, е родила три пъти. Две от децата са мъртви. 19-годишната през днешния ден Шамима неотдавна е родила трето дете - момченце - и желае да се прибере във Англия, с цел да го опази живо. Така споделя в изявление, за което била открита в лагер за сирийски бежанци. Озовала се там, откакто напуснала последната цитадела на " Ислямска страна " в Източна Сирия.

Властите във Англия обаче не са благосклонни и в страната тече спор " за " и " срещу ". Вътрешният министър е безапелационен, че не е склонен с връщането на избягали при групировката.

Семейството ѝ разгласи, че счита да оспори решението на управляващите на Англия за лишаването на Бегум от английско поданство. Адвокатът му Тасниме Акунджи споделя пред Би Би Си, че се обмислят всички правни благоприятни условия. Но среща отпор. Говорител на Вътрешното министерство съобщи, че няма практиката да разяснява обособени случаи, само че решенията за лишаване на поданство са " основани на всички налични доказателства и не се вземат безгрижно ". Той акцентира, че целта на министъра му е гарантирането на сигурността на Англия и жителите ѝ. Момичето не е в удобна позиция - законът за английската народност от 1981 година позволява на вътрешния министър да лиши човек от гражданство, в случай че е уверен, че това ще бъде " удобно за публичното богатство ".

Смята се, че Шамима Бегум има корени от Бангладеш по майчина линия. Самата тя отхвърля, а юристът прибавя, че в Бангладеш " не знаят коя е " и заключава, че при сегашната обстановка клиентката му остава без поданство. Още по-сложна е обстановката с националността на нейното бебе. Благодарение на татко си то може да има холандско, английско, а евентуално и бангладешко поданство. Дете на родител, който е бил английски жител все още на раждането, се смята за английски жител. Но още веднъж Англия може да реши да отнеме и това поданство.

Каквото и да бъде решението на министерството, Бегум има право да го апелира. Процесът обаче би бил сложен и дълъг, а това може да коства на момичето двугодишен престой в бежанския лагер - предвижда Лорд Карлил, някогашен самостоятелен рецензент на законодателството в региона на тероризма, представен от Би Би Си.

Разногласията във Англия са огромни. Някои са шокирани от държавното управление, други споделят, че то право. Междувременно, по-рано тази седмица над 100 английски двойки бяха лишени от поданството си за поддръжка на терористични организации. Миналата година същото се случи и с двама британци - членове на ислямска формация, хванати в Сирия.

" Ислямска страна " загуби по-голямата част от следената преди територия, само че сред 1000 и 1500 бойци са оставени на 50 кв. км. покрай границата със Сирия с Ирак.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР