Семейството на Хенриета Лакс урежда дело за клетки HeLa с биотехнологичния гигант, казва адвокат

...
Семейството на Хенриета Лакс, чернокожа жена, чиито ракови клетки са
Коментари Харесай

Семейството на Хенриета Лакс, чернокожа жена, чиито ракови клетки са използвани без разрешение, за да формират основата на десетилетия научни изследвания, постигна споразумение с биотехнологичната компания Thermo Fisher Scientific.

Клетките, известни като HeLa клетки, са взети от Lacks без нейно знание или съгласие през 1951 г., когато тя търси лечение за рак на шийката на матката в Johns Hopkins, в Балтимор. Лекарите откриха, че клетките се удвояват на всеки 20 до 24 часа в лабораторията, вместо да умират. Те бяха първите човешки клетки, които учените успешно клонираха, и оттогава се възпроизвеждат безкрайно много.

Самата Ликс умира през 1951 г., но нейните клетки продължават да се използват след смъртта й в изследвания, довели до редица медицински постижения, включително в разработването на ваксината срещу детски паралич и в лечението на рак, ХИВ/ СПИН, левкемия и болест на Паркинсон.

„Безсмъртният живот на Хенриета Лакс“, който беше направен във филм на HBO с участието на Опра Уинфри като дъщерята на Лакс, Дебора.

През 2021 г. наследството на Лакс заведе дело срещу Thermo Fisher Scientific , твърдейки, че компанията масово произвежда и продава тъкан, взета от Лакс, дори след като стана известно, че материалите са били взети от нея без нейното съгласие. Делото е заведено точно 70 години след смъртта на Лакс.

„Искаме да сме сигурни, че гласът на семейството най-накрая ще бъде чут след 70 години пренебрегване“, каза известният адвокат по граждански права Бен Бен, един от адвокатите, представляващи имуществото на Лакс, пред CBS News през 2021 г. . „Американските фармацевтични корпорации имат срамна история на печелене от изследванията за използване и експлоатация на чернокожи хора и техните заболявания и телата им.“

„Thermo Fisher Scientific знае, че HeLa клетките са били откраднати от г-жа. Липсва и така или иначе избра да използва тялото си за печалба", се твърди в делото. По-рано беше съобщено, че Thermo Fisher Scientific заяви, че генерира около 35 милиарда долара годишен приход. В съдебното дело имуществото на Lacks поиска от компанията „да прехвърли пълния размер на нетните си печалби, получени от комерсиализиране на клетъчната линия HeLa към имението на Henrietta Lacks“. Костюмът също така поиска заповед, която да спре компанията да използва клетките HeLa без разрешението на имението.

Условията на споразумението във вторник не бяха оповестени публично, но Кръмп каза на пресконференция, че и двете страни са „доволни“, че са разрешили въпроса извън съда, съобщи CBS Baltimore.

Във вторник щеше да бъде 103-ият рожден ден на Лакс, отбеляза Крамп.

„Не мога да се сетя за по-добър подарък... от това да дам на семейството й известна степен на уважение към Хенриета Лакс, известна доза достойнство за Хенриета Лакс и най-вече известна степен на справедливост за Хенриета Лакс ”, каза Кръмп.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР