Семейството на двете братчета от смолянското село Сивино, които ходеха

...
Семейството на двете братчета от смолянското село Сивино, които ходеха
Коментари Харесай

Семейството на Антон и Венци, които ходят пеш 11 км. на училище, получи хладилник и печка

Семейството на двете братчета от смолянското село Сивино, които ходеха по 11 км. пешком, с цел да стигнат до учебното заведение си в града, получи огромно подаяние. То е по самодейност на ски учителят Венцислав Чавдаров, който закарал с микробус ледник, готварска печка, съдомиялна. " Трогна ме тяхната история. С мои средства и благодарение на другари е дарението. Въпреки немотията, в която живеят, макар заболяването – това семейство е щастливо. Удовлетворен съм, че помогнахме и бяхме причина за сълзите им от наслада ", сподели Чавдаров.

Братята Антон и Венци, които са в 8-и и 9-и клас, учат в механотехникума в Смолян, пък се радват на съвременни телефони. Досега те са имали остарели телефони с бутони.

Братчетата вървяха пеш от Сивино до село Смилян, тъй като до родното им село няма рейс. Скромните момчета даже не са споделили в училище за транспортните си проблеми. Просто след часовете, когато рейсът за Смилян към този момент е отпътувал, потеглят пеш.

Майка им Медиха е на 42-години, само че е пенсионерка по болест с 50% неработоспособност. 53-годишният ѝ брачен партньор Розие работи непрекъснато в гората, добива дървесина, с цел да прехранва фамилията си. Двамата имат 5 деца. Най-големият - Алекси, е на 23 година и работи с татко си. Две от децата им живеят и работят в Сопот и Варна и се прибират към този момент рядко.

Медиха получава 396 лева месечна пенсия. Радва се на ориста, че имат най-малко къща. Наскоро почнали да я ремонтират, само че се принудили да спрат. Причината е, че съвсем по едно и също време се развалили и бойлерът, и пералнята им. " Вече са ремонтирани. Нали съм неработоспособен, поради заболяването правя всичко постепенно и мъчно. Не съм предполагала, че в миналото ще имам лична съдомиялна. Хладилникът ни отдавана се скапе и нямаше по какъв начин да купим нов, в този момент съм доста щастлива. Винаги ще съм блогодарна на тези положителни хора ", изясни Медиха. Освен това тя към този момент има електрическа кана, кухненски робот и други уреди, с които да й е по-лесно да готви на многолюдното си семейство.

Тя е спокойна, че децета й не вървят към този момент пешком. След като се свършат учебно заведение децата към този момент слизат до кметството в Смилян. По предписание на община Смолян персонално кметът Чавдар Червенков или в случай че той е в командировка, някой чиновник от кметството кара децата до Сивино.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР