Семейство Стоянови - изложба с намерена фотография. Проектът на фотографа

...
Семейство Стоянови - изложба с намерена фотография. Проектът на фотографа
Коментари Харесай

Намерена фотография - разказ за живота на другите, в който да открием себе си

" Семейство Стоянови - галерия с открита снимка ". Проектът на фотографа Тихомир Стоянов показва един черно-бял роман за предишното. В продължение на пет години създателят на изложбата събира остарели фотоси и негативи. Чрез тях демонстрира всекидневието на едно мислено българско семейство.

Образи от непознати животи. Минало, застинало върху негатив. Емоции, извадени от подтекста на персоналното и пренаредени, с цел да основат нов смисъл. " Намерената снимка " на Тихомир Стоянов наблюдава имагинерното битие на едно семейство - от раждането до гибелта.

Тихомир Стоянов - фотограф: Почнах да следя цели истории с хубавите им фрагменти, с неприятните фрагменти, с грешките. Те са принадлежности, с които аз описвам историята.
Намира ги на битаците, край кофите с отпадък, в антикварните магазини, събира ги от другари. Фотографии на отминали животи. Албуми на безименни хора, докосвани в миналото с обич, а през днешния ден с любознанието на чужд.

Тихомир Стоянов - фотограф: В доста от случаите в действителност остават изгубени, изчезват. Хората живеят, умират идващото потомство желае да продължи напред.
Замръзнали подиуми, стоплени от чувството за нещо познато. Нашият живот с други герои.

Тихомир Стоянов - фотограф: Търсейки най-хубавата позиция, се вижда по какъв начин той се снима до него, зад него, подпрян, влезнал вътре, с отворена врата.
Човекът с Москвич-а. Някога от Тутракан, в този момент част от въображаемото семейство Стоянови.

Тихомир Стоянов - фотограф: Ц елта е да ги запазим да ги помним= в този момент снимаме доста неща и човек има податливост да не помни.
" Намерената снимка " е относително чужд род. А това е една от дребното изложения у нас. Разказ за живота на другите, в който да открием себе си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР