Семейство се размина на косъм от смъртта, след като колата

...
Семейство се размина на косъм от смъртта, след като колата
Коментари Харесай

Шокираща некомпетентност на полицията според юрист

Семейство се размина на косъм от гибелта, откакто колата му се прекатурна в канавката поради нападателен водач на черен джип на автомагистрала „ Тракия”. И за похлупак на всичко потърпевшите получиха от полицията акт за нарушение на разпоредбите на пътя.

Според очевидци черно „ Волво” модел XC90 с немска регистрация се движело с превишена скорост, изпреварвайки другите коли, като непрекъснато е прекосявал от едно платно в друго.

Джип блъсна и умъртви служител на реда в центъра на Пловдив

Джип полетя и падна в съседите (СНИМКИ)

„ Опитваше се да клати сред колите, да мине от ляво, от дясно, даваше мигач, газ-спирачка”, споделя за лидера на джипа свидетел на станалото.

Пострадалата жена показва, че волвото се движело с над 150 км/ч. Тя карала в на-дясната лента, когато джипът я изпреварил през спешното платно, пресичайки ѝ пътя. За да избегне конфликта, дамата завила внезапно наляво, доближила мантинелата и по-късно завила на дясно. Накрая колата ѝ се преобърнала по таван в канавката край автомагистралата.

От полицията стартират да търсят водача на джипа едвам след сигнала на NOVA.

От полицията обяснили на потърпевшите, откакто им съставили акт, че що няма контакт сред двете транспортни средства не могат да създадат нищо против нападателния водач.

„ Ако нямаме доказателства, че това се е случило, ние няма какво да предприемем. Не можем да спрем всеки един непознат автомобил, който се движи по автомагистралата”, разяснява през вчерашния ден пред „ Здравей България” Росен Рапчев - шеф на бранш „ Пътен контрол” към Главна дирекция „ Национална полиция.

„ Тоест би трябвало те да ме блъснат или аз да ги блъсна”, уточни оживялата в злополуката жена, на която е формиран акт за нарушаване. „ Полицаите ми дадоха отговор, че има пътнотранспортно произшествие, което е записано и би трябвало да има някой виновен”, прибавя тя.

„ Нейното моторно транспортно средство е аварирало. За служителите на реда на място обстановката е била на 100% изяснена”, безапелационен е гл. комисар Рапчев.

„ От юридическа позиция актът би трябвало да откри нарушаване. В случая просто имаме една развалена кола, очевидно от пътен случай. Това изрично не значи, че има отговорно държание и нарушаване на лидера на потърпевшия автомобил. Затова съм мощно смутен от тази шокираща, войнстваща непросветеност на полицията”, разяснява юрист Михаил Екимджиев.

„ Ако не апелира тази жена ще бъде санкционирана поради това, че Министерство на вътрешните работи не си е свършило работата да откри същинския извършител на случая, за който са имали задоволително данни през телефон 112”, добави той.

По думите му не може от обстоятелството, че има развалена кола да се прави безапелационен извод за нарушаване на водача.

„ В случая просто е следвана общоприета процедура, без да се влезе в детайлите. Няма съответни данни за този, за който се твърди, че е направил грубото нарушение”, разяснява от своя страна някогашният шеф на КАТ Алекси Стратиев. „ Отива, вижда, написа акт и казусът за него е приключен”.

Стратиев допусна, че сигналът, подаден на телефон 112, е стигнал след часове до полицията и за това не са взети ограничения за залавяне на същинския извършител на разпоредбите на пътя.

Той добави, че има забележителен спад на съдбовните произшествия по пътищата в България, откакто са били отстранени знаците, предупреждаващи за радари на КАТ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР