Дело за неправомерна смърт, заведено срещу полицията заради смъртоносна стрелба в грешна къща

...
Семейство от Ню Мексико заведе дело за неправомерна смърт срещу
Коментари Харесай

Семейство от Ню Мексико заведе дело за неправомерна смърт срещу град Фармингтън и трима полицаи от Фармингтън, замесени във фаталната стрелба по Робърт Дотсън, докато отговаряха на обаждане за домашно насилие в грешната къща.

Адвокатите и на двете страни са дали дуелни разкази за случилото се около 23:30 часа. 5 април, когато полицията на Фармингтън реагира на неправилния адрес и застреля и уби Дотсън, който отвори вратата, въоръжен с пистолет.

Когато 52-годишният Дотсън бутна вратата, той „изглежда сграбчи оръжието и след това го насочи към един от полицаите“, каза шефът на полицията във Фармингтън Стив Хебе след стрелбата, цитирайки видео от телекамера.

01 farmington pd statement GRAB Полицейско управление на Фармингтън

В делото се твърди, че полицаите са „приложили прекомерна, ненужна сила и са застреляли Робърт Дотсън, докато е стоял на вратата си“.

Техните „крайни, неразумни действия … демонстрират пълно и безразсъдно пренебрежение и съзнателно безразличие към правата на ищците и живота на Робърт Дотсън“, се казва в иска.

Освен това се казва, че „град Фармингтън не е успял да обучи правилно и да наблюдава служителите на ответника за правилното използване на сила.

Семейството на Дотсън съди за неуточнени щети.

Полицаите бяха идентифицирани в делото като Даниел Естрада, Дилън Гудлък и Уейлън Уосън. Те бяха пуснати в административен отпуск след стрелбата.

„Този ​​случай безспорно е трагичен. Не само за семейство Дотсън, но и за полицаите“, каза Луис Роблес, адвокат на тримата полицаи и на град Фармингтън, пред CNN. „Полицаите не са отишли ​​в къщата на Дотсън с намерение да използват смъртоносна сила. Но тъй като г-н Дотсън насочил пистолет към полицаите, това не им дало друг избор, освен да го застрелят.

Запис от бодикамера на полицейското управление на Фармингтън показва полицаи, стоящи пред входната врата на дома на Робърт Дотсън. Запис от бодикамера на полицейското управление на Фармингтън показва полицаи, стоящи пред входната врата на дома на Робърт Дотсън. Полицейско управление на Фармингтън

Веднага след стрелбата Министерството на обществената безопасност на Ню Мексико обяви, че е започнало разследване на инцидента и ще изпрати резултатите от разследването си на местния окръжен прокурор за преглед. Си Ен Ен се свърза с щатската полиция за информация относно състоянието на тяхното разследване. CNN се свърза и с 11-та съдебна окръжна прокуратура.

Записът от полицейската бодикамера показва полицаи, стоящи пред входната врата на дома на Дотсън, които молят диспечер да потвърди номера на къщата.

След като никой не отваря вратата, полицията започва да се отдалечава. Дотсън отваря вратата с пистолет в ръка и тримата полицаи откриват огън, каза полицията в Ню Мексико, цитирайки записа от телекамерата.

„Сърцето ми е разбито от обстоятелствата около това. Г-н Дотсън не е бил обект на обаждането“, каза Хебе във видео, публикувано във Facebook след стрелбата. „Този ​​край е просто невероятно трагичен. Изключително съжалявам, че сме в това положение.“

01 Робърт Дотсън грешна смърт в къщата SCREENGRAB С любезното съдействие KOAT

Дотсън и съпругата му Кимбърли Дотсън „повярваха, че са чули почукване“ на вратата им, така че Робърт Дотсън „облече халата си и слезе долу, за да отговори на почукването. За лична защита той вдигна пистолета, който беше държан отгоре на хладилника в резиденцията на Дотсън, без да знае какво може да срещне в този късен час“, се посочва в делото.

"Г-н. Дотсън отвори входната си врата и беше заслепен от полицейски фенерчета. Полицията не се обяви и г-н Дотсън нямаше представа кой е в двора му и го осветява с ярки светлини“, продължава изданието.

След като чува изстрелите, Кимбърли Дотсън слиза долу, също облечена в халат, за да намери съпруга си да лежи на вратата и кърви, се казва в делото.

„Тя стреля отвън по всеки, който е застрелял съпруга й. След това подсъдимите полицаи стреляха по г-жа Дотсън – още 19 патрона. За щастие не е била ударена”, се казва в иска.

В изявление по онова време щатската полиция каза, че Кимбърли Дотсън „свали пистолета и се подчини“, когато разбра, че са полицаи.

„Ответниците полицаи най-накрая се обявиха и Кимбърли Дотсън им каза, че някой е застрелял съпруга й и поиска тяхната помощ“, се казва в делото. „Тя дори в този момент не осъзна, че тримата полицаи са убили съпруга й.“

Полицаите закопчаха с белезници и задържаха Кимбърли Дотсън и двете й деца и „не разкриха на следователите, че са на грешен адрес“, се казва в делото.

Тейлър Ромайн и Джош Кембъл от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР