Семейство аптекари са невинни по обвиненията, че са продавали наркотици

...
Семейство аптекари са невинни по обвиненията, че са продавали наркотици
Коментари Харесай

 Аптекари оправдани за снабдяване на наркомани 


Семейство аптекари са почтени по обвиняванията, че са продавали опиати " на черно " на наркомани! Това излиза наяве от решение на Софийския градски съд, научи " България Днес ". Съпрузите фармацевти Атанаска и Далин Дилови са погнати през 2017 година за продажба на морфин, ривотрил и други на наркозависими. След 4-годишна обиколка по правосъдните зали Темида ги оневинява.

Оправдателната присъда дава мотив на Атанаска Дилова да заведе дело против прокуратурата и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) за нелегално обвиняване.

Тя е закопчана при започване на август 2017 година на работното си място - аптека на столичния бул. " К. Величков ", като карцерът е показан по национална телевизия. Жената се оплаква, че е претърпяла напрежение, оскърбление, стрес, позор, лимитирано е било общественото й другарство, уронило се е положителното й име и е изгубила доверието на клиентите си. Дилова живяла в непрекъснат рев, усещала продължаващо гонене и беззащитност, написа в документите. Заради всичко това тя претендира за 200 бона обезщетение.,пише България през днешния ден

Акцията стартира след сигнал от хората в картала, че в фамилната аптека се продават наркотични и упойващи субстанции без нужните документи. Криминалистите стартират да следят мястото и подхващат тараш. При претърсването са открити и конфискувани огромни количества наркотични упойващи субстанции. Първоначално Дилова е разпитана като очевидец.

На идващия ден в жилището й намират 8 празни шишенца. Прокуратурата я погва с обвинявания, че в съучастничество със брачна половинка си е държала без позволение 500 таблетки ксанакс 0. 5 мг, 129 таблетки ривотрил 2 мг, 4 таблетки ксанакс, 4 таблетки зопиклон, 3 таблетки диазепам, 70 таблетки лексотан 3 мг, 19 ампули морфин 20 мг/мл, 7 запечатани стъклени шишенца с надпис " Ривотрил Клоназепам 2 мг " с 27 таблетки, 20 таблетки лексотан 3 мг и т. н. Съгласно закона и наредбите това са наркотични субстанции и растения.

Прокуратурата настанява съпрузите в кауша за 48 часа и желае непрекъснатото им задържане, само че съдът на две инстанции ги оставя без мярка. Така на прокуратурата й остава единствено да им наложи възбрана за овакантяване на страната, само че и тя изтича 1 година и половина по-късно.

Част от обвиняванията против Дилова падат заради необоснованост. Фармацевтката е погната за 4 обособени действия по отношение на противозаконното разпределяне на наркотични субстанции. По този член я грози затвор до 5 година, санкция и отнемане от права. Част от обвиняванията против нея са, че държала някои от медикаментите отвън долап, който се заключва.

Първата инстанция я признава за отговорна, че при незначителен случай нарушила разпоредбите за бранене на наркотични субстанции за медицински цели. Със същата присъда аптекарката е освободена от наказателна отговорност и й е наложена санкция от 1000 лв.. Магистратите я оправдават по останалата част от обвиняванията. Мъжът й също се отървава с санкция за административно нарушаване.

Прокуратурата се запъва и стачкува оправдателната част на присъдата, само че в зала обвинителят от Софийската апелативна прокуратура отхвърля да поддържа митинга. Наказанието е доказано и влиза в действие, защото никой не възроптава против него.

Покрай сагата с Темида на Дилова й слагат диагноза разстройство в акомодацията и смесено тревожно-депресивно разстройство. Експертите са безапелационни, че поради задържането тя е претърпяла изострен прочувствен стрес, придружен със мощни отрицателни страсти на комплициране, оскърбление и позор. Фармацевтката се чувствала обществено злепоставена и репутационно срината, а след освобождението й реагирала с оттегляне от контакти заради позор и опасения от публично отрицание. Продължила е практиката си с старания, като се е чувствала несигурна и изпитвала възприятие за виновност пред клиентите си, разяснява в решението си арбитър Радост Бошнакова.

Дилова се оплаква и че поради акцията цикълът й спрял, само че чиновниците на Темида не откриват безапелационни доказателства за повода.

По делото са приложени и медийни изявления, в които е отразено задържането на Дилова. Съседка вижда ареста й по малкия екран и отива на място и чува всички да приказват, че несъмнено е отговорна.

Пред магистратите проговаря и брачният партньор на Дилова. Той споделя, че при акцията в аптеката им имало 17 служители на реда. Когато ги натикали зад решетките, с жена му били в обособени килии, само че я чувал да плаче. След като ги пуснали, съвсем никой не влизал в аптеката в продължение на половин година. Клиентите съпоставяли медикаментите с тези от друга аптека.

Тъй като е наказана по едното обвиняване, само че е оправдана по по-тежкото, съдът дефинира, че справедливото обезщетение за Дилова е 4500 лв.. Отчита се, че тя е претърпяла стрес, неспособност да упражнява специалността си и е лимитирала контактите си. Магистратите постановяват да се заплати и таксата за юрист от близо 4 бона.

Клиенти на място

На място са изловени двама клиенти, които имат неприятния шанс да отидат да пазарят от аптеката на столичния бул. " К. Величков " по време на акцията. По първичните данни те си купували морфин и ривотрил, които по принцип се продават с жълта рецепта.

Представителите на медиите се натъкват на опаковки от медикаменти за шизофрения и спринцовки в региона към аптеката.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР