Семействата на разменените бебета трябва да платят голяма държавна такса,

...
Семействата на разменените бебета трябва да платят голяма държавна такса,
Коментари Харесай

Семействата на разменените бебета трябва да платят такса от 12 000 лв., ако предявят иск за 300 000 - Здраве

Семействата на разменените бебета би трябвало да платят огромна държавна такса, с цел да могат да предявят иск за обезщетение от болничното заведение в съда, обясниха специалисти по bTV.

„ Страната, която предявява желае за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата би трябвало платят, с цел да започват делото за приемане на обезщетение, е 4% от предявената сума - в тази ситуация 300 000 лева. Така те би трябвало да дадат по 12 000 лв. държавна такса “. Това обясниха юристът на „ Шейново “ Величка Костадинова и юрист Мария Шаркова, външен съветник на лечебното заведение.

Поисканото обезщетение от 300 хиляди лв. е прекомерно високо. Това мое мнение идва след разбор и откакто съм прегледала близо 600 каузи в региона на медицинските неточности, както и други каузи, по които са присъждани компенсации за неимуществени вреди. При прегледа открих, че сходна сума е присъждана извънредно рядко в доста малко случаи, и то такива, които са свързани с доста тежки физически увреждания или гибел на дете, изясни юрист Мария Шаркова.

, сподели още тя.

Шаркова цитира немедицински случай, при който е нелегално повдигнато обвиняване, а по-късно полученото обезщетение е 200 000 лв.. Но става дума за човек, който е бил арестуван и лишен от независимост с мярка за неотклонение, а последствията за душeвността му са били много сериозни, изясни тя.

Адвокат на едно от фамилиите с разменените бебета подлага на критика неналичието на надлежно предложение от страна на болничното заведение, след като за нея сумата от 300 000 лв. е прекомерно огромна. „ Очаквах всичко да се позволи непринудено, даже да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде препоръчано заслужено обезщетение. Родителите привикват с новото бебе. Това се отразява доста трайно на душeвността “, показва юристът.

Нашият сътрудник и досега не е предявил рекламация в лечебното заведение. В този случай болничното заведение няма по какъв начин допуска какъв би бил действителният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за заплащане на обезщетение, разяснява юристът на „ Шейново “ Величка Костадинова.

До момента единственото декларирано е искане за възнаграждение на обезщетение от страна на сътрудника Мангъров, който представлява една от майките и още две лица, които са посочени в настояването. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лв.. Публично колегата обяви тази сума, като уточни и период от 10 дни. Не е имало никаква друга връзка сред лечебното заведение и юристите за провеждане на спомагателна среща “, изясни още тя и добави, че управлението на болничното заведение се е срещнало с разбора на юрист Шаркова и е взело решение разногласието да бъде ориентиран към съда.

Няма пречка да се случи съглашение и в самия правосъден развой, уточни Костадинова.

Бебетата са родени през септември 2022 година в болница " Шейново ", като през декември стана ясно, че са разменени. До проблема се стигна, откакто една от майките, след изработен генетичен тест, открива, че детето, което отглежда, не е нейно. Другата майка предяви иск към болничното заведение в размер на 300 хиляди лева Децата към този момент са при биологичните си родители.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР