Семействата на деца, записани в първи и осми клас или

...
Семействата на деца, записани в първи и осми клас или
Коментари Харесай

Започна изплащането по 300 лв. на родители, но за някои пари няма

Семействата на деца, записани в първи и осми клас или продължаващи образованието си във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за възпитаници до края на август. Втората част се изплаща след започване на втория период, в случай че детето продължава да учи, подсетиха от общественото министерство.

Размерът на помощта за образователната 2023/2024 година е избран на 300 лева със Закона за държавния бюджет, който е в действие от 1 август 2023 година Но за фамилиите на децата от пети, шести и седми клас няма по 300 лева При създаването на бюджета за 2023 година от Министерство на финансите бяха обезпечили пари, с цел да бъдат дадени по 300 лева и на децата от пети клас. Но при окончателното гласоподаване в Народното събрание болшинство от народните представители поддържаха предложение на депутати парите за децата от пети клас да бъдат трансферирани на Министерство на образованието и то да ги харчи по негово осмотрение. В резултат децата от пети, шести и седми клас остават без помощи за началото на образователната година, за разлика от родителите на възпитаници в другите класове.

Първите заплащания, които са по заявките на родителите, подадени до края на месец юли, към този момент стартираха дружно с изплащането на другите типове помощи за август.

Благодарение на признатото по предложение на Министерството на труда и обществената политика изменение в Закона за фамилните помощи за деца, за учениците, продължаващи образованието си във втори, трети и четвърти клас, към този момент не се изисква уверение от учебното заведение, че са записани в съответния клас. Всички подадени досега заявки, към които е липсвало такова, се преразглеждат по длъжностен път.

За учениците от първи и осми клас остава условието за показване на уверение от учебното заведение, че са записани в съответния клас, с цел да бъде изплатена помощта преди началото на образователната година. Причината е, че в тези класове има авансово записване, защото са начало на нови стадии в учебното обучение. В случай че не бъде показано уверение от учебното заведение, сумата за първия период ще бъде изплатена след започване на образователната година, защото Агенцията за обществено подкрепяне получава по длъжностен път данните за записаните за съответната образователна година възпитаници най-рано на 5 октомври. 

Заявления за еднократна помощ за възпитаници се подават до 15 октомври.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР