Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно

...
Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно
Коментари Харесай

Повече семейства с деца на онлайн обучение ще имат право на целеви помощи

Семейства с деца до 14 години, които се образоват отдалечено в учебно заведение или детско заведение, също ще могат да получат целева помощ от страната поради въведените ограничаващи ограничения против COVID-19. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, които бяха утвърдени от държавното управление, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

До момента помощта се отпускаше при положение, че децата се образоват синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи заради въведена карантина поради ковид. Приетите промени ще разширят кръга на родителите, които ще имат право да получат такава помощ от страната. Сред правоимащите се включват всички фамилии с деца до 14 години, които учат отдалечено, без значение дали това се случва в електронна среда.

За да може поддръжката да стигне до повече фамилии, се покачва и доходната граница за достъп до помощта. В момента тя е 610 лева С признатите от държавното управление промени доходната граница ще е равна до 150% от минималната работна заплата на член от фамилията или 915 лв.. Друго облекчение е, че определянето на средномесечния приход на член от фамилията ще се пресмята въз основа на осъществения приход в месеца, за който са въведени рестриктивните мерки против COVID-19.



Заявление-декларациите за помощта ще се подават в дирекциите „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата. За фамилии с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 година е 610 лева За фамилии с две и повече деца нейният размер ще е 150% от минималната заплата - 915 лева през актуалната година. За изплащането на помощта през 2021 година са планувани 73 млн. лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР