„Уплашената“ жертва на насилие иска промяна в закона, тъй като броят на извършителите на сексуални престъпления е заличен от регистъра

...
Семейства на извършители на сексуални престъпления в травма“Тя добавя: Къде
Коментари Харесай

Семейства на извършители на сексуални престъпления в „травма“

Тя добавя: „Къде е защитата? Къде е справедливостта? Къде е безопасността, която казаха ни, че ще го направим, когато сме достатъчно смели да дадем доказателства и да предадем тези нарушители на техните присъди?

„Чувствам се разочарован. Всички тези полицейски обещания - изправете се, дайте доказателства, ние ще ви защитим - бяха потъпкани."

Лора разбра какво се е случило едва след като видя насилника си в района и сама се свърза с полицията в Дорсет .

„Виждала съм го няколко пъти“, казва тя. „Първият път бях с двете си малки дъщери в търговски център и той беше в магазина, в който бяхме. И аз се паникьосах и имаше вълна от пълен страх.

„Следващият път, когато бях във ферма, просто беря плодове, го видях да се смее и да се шегува.“

Лора сега внася петиция в парламента да забрани на осъдените на доживотен затвор сексуални престъпници да кандидатстват за отстраняване.

Подписването в регистъра на извършителите на сексуални престъпления означава редовно да информирате полицията за вашия адрес, банкови данни, планове за пътуване и всички деца, които сте живейте с.

Правото на обжалване 15 години след освобождаването от ареста беше въведено през 2012 г. след решение на Върховния съд, че липсата на такъв механизъм нарушава Европейската конвенция за правата на човека - по-специално правото на личен живот .

„Разочарован и ужасен“

Тогавашният вътрешен министър Тереза ​​Мей каза, че правителството е „разочаровано и ужасено“ от решението, но каза на депутатите, че няма възможност за обжалване .

Вместо това тя обеща да проучи създаването на британски билл за правата, за да твърди, „че парламентът създава нашите закони, а не съдилищата“.

Планове за Британският Бил за правата беше премахнат от сегашната администрация.

Г-жа Мей също заяви, че „летвата“ за премахване от регистъра на извършителите на сексуални престъпления ще бъде „умишлено поставена… възможно най-високо“.

Но нови данни, получени от Sky News, показват, че миналата година 25-те полицейски служби, които отговориха на искането ни за информация, са получили 394 заявления за премахване.

От тях 304 са одобрени - процент на успех от 77% и цифра, която остава до голяма степен постоянна през последните пет години.

Някои сили - включително Уилтшър, Съфолк, Северна Ирландия и Лестършър - съобщават цифра от 100%, въпреки че силите отбелязват, че броят на молбите беше нисък - с осем случая в Уилтшър, седем в Съфолк, 10 в Лестършър и шест в Северна Ирландия.

Най-високият брой беше за столичната полиция, най-голямата сила в страната - 136 подадоха молба за отстраняване миналата година и 127 бяха одобрени - процент на одобрение от 93%.

Националният съвет на началниците на полицията посочва, че последните публикувани данни показват, че има 66 641 регистрирани извършители на сексуални престъпления, управлявани в общността в Март 2022 г. – и „само сравнително малък брой“ имат право на обжалване.

„Скрити жертви“ на извършители на сексуални престъпления

„Хората трябва да имат светлина в края на тунела“

Някои правни експерти твърдят, че напускането на регистъра може да бъде важна част от рехабилитацията.

„Хората могат да се преобразуват, дори тези, които извършват най-явните деяния“, казва Акрам Мула, адвокат по наказателна защита, който твърди там са въведени строги процеси за проверка на лицата, които вече не представляват опасност за обществото.

„Трябва да признаем успеха на правилните, добре обмислени програми за рехабилитация“, добавя тя.

„Индивидите, които са успели да се възстановят успешно, трябва да имат светлина в края на тунела, в противен случай нямат цел, към която да работят.“

Но консервативният депутат Марк Флетчър, който провежда кампания за затягане на закона срещу промяната на имената на извършителите на сексуални престъпления, казва, че трябва да има по-широко преразглеждане на целия процес.

Изображение: Марк Флетчър MP

Той казва: „Има чувството, че системата се е подхлъзнала повече в полза на тези, които извършват престъплението, отколкото на другите замесени страни – жертвите и по-широката общност.

„Цифрите, които сте получили, изглеждат твърде високи. Извършителите на сексуални престъпления не трябва ефективно да имат автоматичното право да се отписват от регистъра след 15 години.

„Наличието на регистър на извършителите на сексуални престъпления е добро нещо за обществото – това им дава увереност, а на жертвите дава ниво на безопасност също - но не съм сигурен, че работи по предназначение."

Прочетете повече:
Хиляди са преследвани за промяна на подробности, без да уведомят полицията
Нови компенсации в Англия за жертви на деца сексуално насилие

„Полицията трябва да е доволна, че вече не представлява риск“

Лора се надява депутатите да намерят начин да променят закона.

Нейната петиция се нуждае от 100 000 подписа, за да бъде обсъден в Камарата на общините.

Тя казва: „Това са нашата най-лоша категория сексуални престъпници. Разбирам, че Европейският съд по правата на човека им дава право на личен живот. Но къде е която се отплаща за жертвите?"

Нейната местна полиция настоява, че защитата на обществото остава основен приоритет според правилата, каквито са в момента.

Говорител на полицията в Дорсет каза: "Процесът за осъдени извършители на сексуални престъпления, които кандидатстват за изписване от регистъра, се урежда от националното законодателство и насоки.

„Съгласно това законодателство, което е подкрепено от съдебната практика, нарушителите, които са били обект на уведомление за неопределен срок, могат да кандидатстват за бъдат освободени от техните изисквания за уведомяване.

„Полицията трябва да се увери, че вече не представляват риск за обществото, след като е взела предвид редица фактори, които са ясно посочени в насоките.

„Защитата на обществото остава приоритет и това решение е внимателно обмислено.

„Имаме стабилен и дълъг процес, който нашите мениджъри по нарушителите следват, преди молбата да бъде прегледана.

„Решението за прекратяване на изискването за уведомяване за неопределено време на дадено лице се взема в светлината на индивидуалните обстоятелства и риска.

„В тези случаи, когато се счита, че нарушителят вече не представлява риск, той ще бъде отстранен от регистъра и вече няма да подлежи на изисквания.

„Това може да бъде прегледано, ако излезе нова информация.“

„Няма планове“ за промяна на закона

Ръководителят на Съвета на началниците на националната полиция за справяне с извършителите на насилие и сексуални престъпления, помощник-началникът на полицията Джони Блекуел, също твърди, че съществуващите правила са едни от най-строгите в света.

Той каза: „Управление потенциалният риск, породен от регистрираните извършители на сексуални престъпления в рамките на общността, е сложна област на работа на полицията. Работим в тясно сътрудничество с партньори като част от мултиагенционен подход за управление на тези нарушители.

„Молбите за сексуални престъпници да бъдат премахнати от техните изисквания за уведомяване са обект на внимателна проверка от страна на полицията, която ги управлява .

„Всяко заявление се оценява задълбочено и се взема решение по него от старши офицер с ранг на суперинтендант, работещ по законодателната рамка и насоките на Министерството на вътрешните работи, включително търсене на мнението на жертвите, когато е уместно.

„Полицията в Обединеното кралство разполага с едни от най-модерните и строги инструменти в света за управление на регистрирани извършители на сексуални престъпления и съм уверен, че силите в цялата страна всеки ден ефективно управляват риска, изложен на обществото от такива лица.“

Вътрешното министерство казва, че няма планове за промяна на закона в момента.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР