Семейният живот е различен от монашеския и не предполага строг

...
Семейният живот е различен от монашеския и не предполага строг
Коментари Харесай

Грях или не: Можете ли да правите секс по време на пости?

Семейният живот е друг от монашеския и не допуска непоколебим аскетизъм. Но какво да вършим по време на постите, които в православния календар са доста? Да се въздържаме или да продължим брачните връзки? 

Дали да прави секс по време на постите или не е избор, който всеки прави самичък за себе си, придържайки се към личните си вътрешни убеждения. Няма подобен закон или предписание, което да ви задължава да се откажете от фамилиарност. Постенето обаче всъщност включва самоограничение, както на физическо, по този начин и на прочувствено равнище. 

 секс iStock

Ограниченията, съгласно духовните отци, разрешават да се избегне пресищането, което може да стане причина за доста грехове. В последна сметка то тласка човек към нови прекарвания и опити, не му разрешава да се задоволява с това, което има. По-специално, това се отнася за взаимоотношенията: даже хората, надалеч от религията, са съгласни, че от време на време е потребно да си липсват един на различен, с цел да освежат възприятията си. Напротив, цялостната липса на задръжки може да притъпи страстите и да докара до отчаяние и досада. Но да се върнем на Великия пост. 

От 13-то предписание на св. Тимотей Александрийски следва, че любовните връзки сред мъж и жена, осъществени по единодушие, не могат да бъдат неразрешени. 

 двойка секс секси Istock

Напротив, въздържанието може да докара до още по-голямо прелъщение и грях. За умишлен метод към въздържанието се приказва и в 3-то предписание на св. Дионисий Александрийски. „  Ония, които са встъпили в брак, би трябвало да са съдии сами на себе си, тъй като са чули Павел, който написа, че би трябвало по единодушие да се въздържат един от различен за някое време, с цел да пребъдват в молитва, и сетне отново да са дружно “ , се споделя в него. 

Като цяло Великият пост е време, в което човек работи върху своите зависимости. И в случай че половият му живот е равен и непогрешим, може би би трябвало да го остави на мира и вместо това да обърне внимание на други области от живота си. 

 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР