Семейни кланове, чиито пипала достигат до върховете на управата на

...
Семейни кланове, чиито пипала достигат до върховете на управата на
Коментари Харесай

Семейни кланове източват милиони от Летище „София” ! Шефката Ася Иванова урежда свои хора да зареждат аеропорта със стоки без конкурс и на завишени цени

Семейни кланове, чиито пипала доближават до върховете на управата на „ Летище София ” ЕАД, от години източват милиони от аеропорта посредством подставени компании. Това откри следствие на „ Уикенд ” по сигнал на наш четец, който сигнализира за дива шуробаджанащина, която коства сериозен финансов запас на данъкоплатците.

Далаверите, почтени за щателна прокурорска инспекция, се вихрят през няколко компании, които в прорез със Закона за публичните поръчки (ЗОП) „ печелят ” състезания след напън „ от горната страна ” и доставят артикули без спазването на Закон за обществените поръчки и вътрешните разпореждания на летището. Зад съмнителните компании, спечелели апетитни публични поръчки, прозира името на 47-годишната Ася Иванова, ръководител на Съвета на шефовете на „ Летище София ” ЕАД. Разплитането на връзките извади нескрито скандални обстоятелства за това по какъв начин се прави бизнес в България, която имаш твой човек по върховете на държавната машина.

Запознат със серия измами сигнализира пред Уикенд ”, че изнесените по-долу обстоятелства са му известни в качеството му на чиновник на аеропорта в интервала от 1 октомври 2008 година до 9 ноември 2018 година, от персонални наблюдения и диалози с някогашни и сегашни чиновници на сдружението, а също по този начин и от счетоводни документи, публична преписка и информация в Търговския указател и други бази данни, налични в интернет.

Началото на комерсиалните връзки на Ася Благомирова Иванова с „ Летище София “ ЕАД е сложено още в далечната 2008 година, когато дамата става снабдител на бижутерийни артикули за магазините на аеропорта, чрез разнообразни компании, ръководени от нея, брачна половинка й Юлиян Иванов Иванов и свързани с тях лица.  От 2008 до 2014 година компания „ САНСИ-2002 “ ЕООД доставя регулярно бижутерийни артикули за магазините на летището, като през тези години притежателят на компанията Юлиян и брачната половинка му Ася постоянно посещават администрацията на летището, с цел да популяризират нови артикули, да уреждат рекламации и заплащания, да презентират свои нови бутици, отваряни в огромните молове в София и така нататък
Затова и фамилията е добре познато на чиновниците в администрацията и магазините, както и на управлението. Пикът идва на 9 декември 2014 година, когато персонално тогавашният министър на превоза Ивайло Московски, принципал на държавното сдружение „ Летище София “ ЕАД, изненадващо назначава Ася Иванова за член на Съвета на шефовете.
На тази служба сръчната бизнесдама разполага с всички механизми да въздейства върху комерсиалната активност на сдружението, в това число върху избора на снабдители на артикули за магазините и разпределянето на паричните потоци за закупуване на артикули.


Справка в базата данни на opendata.government.bg демонстрира, че на 12.11.2014 година, по-малко от месец преди назначението на Ася Иванова за член на Съвета на шефовете, собствеността върху компания „ САНСИ-2002 “ ЕООД е трансферирана от брачна половинка й Юлиян Иванов на компания „ ОЛИМЕД “ ЕООД, а през идващите дни е трансферирана още два пъти с очевидното предпочитание да бъдат прикрита връзката на компанията с комерсиалните ползи на семейство Иванови.


Според Търговския указател обаче на 25 ноември 2014 година е записана компания „ Джем Трейдинг “ ЕООД, която, забележете, след назначението на Ася Иванова в Съвета на шефовете влиза като контрагент на аеропорта и става един от най-големите снабдители на бижутерийни артикули за магазините на летището, доставяйки артикули, сходни с тези, които до оня миг са доставяни от трансферираната към този момент от Юлиян Иванов компания „ САНСИ-2002 “ ЕООД.
От 25 ноември 2014 година досега като притежател и шеф на компания „ Джем Трейдинг “ се редуват двама индивида: Надя Христова, някогашен чиновник на летището и на верига бутици, благосъстоятелност на Юлиян Иванов и, нова удивителна – майката на Михаел Христов, който към оня миг е персонален помощник на Ася Иванова в качеството й на член на Съвета на шефовете, който след това е нараснал за началник на отдел в травъл организацията на аеропрота.


По време на ръководството на Ася Иванова са възобновени на работа и брачният партньор на въпросната Надя Христова; кумата на маститата шефка – Елена Серафимова, която пък е брачна половинка на Александър Серафимов, заемащ през последните 2 години длъжността шеф на дирекция


„ Вътрешнофирмен надзор и осведомителна обслужване “ на аеропорта, назначен на тази позиция точно по време на ръководството на Ася Иванова.
Загубихте ли се? Сложно е, само че по този начин се прави бизнес с страната от фамилните кланове на входа на Българи, каквото е летището…
През интервала от 2014 до 2019 година, като се изключи месеците, в които изпълнителен шеф на сдружението е Пламен Станчев, управлението на летището показва цялостно единодушие с събитието, че компания „ Джем Трейдинг ” единствено официално се ръководи и има от обвързваните с клана Иванови Надя Христова и Елена Серафимова, безапелационен е някогашният чиновник на летището. По думите му шефовете са били наясно, че зад сдружението, което е облагодетелствано в покупко-продажби с летището, в действителност е на колежката им Ася Иванова.
Напористата началничка подрежда през целия интервал като член, а по късно и като ръководител на Съвета на шефовете, на някогашни и сегашни чиновниците в отдела, виновен за маркетинга и зареждането на комерсиалните обекти, да бъдат занижавани поръчките за бижута към немската фирма-дистрибутор „ Гебр. Хайнеман ” и към други контрагенти и да бъдат голословно завишавани поръчките към нейната „ Джем Трейдинг ”.

Такъв напън през интервала от декември 2014 година досега е упражняван върху някогашния началник отдел „ Марткетинг и ТОИ “ – Миглена Александрова, сегашния началник отдел „ Покупки, маркетинг и ТОИ “ Мирослава Давидова, настоящия началник на бранш „ Маркетинг и покупки “ Инна Сидова, някогашни и сегашни специалисти в отдела, измежду които Ирина Хаджиева, Елена Виденова и други

Според информаторът ни в разнообразни моменти пресата е засегнала и него, когато се е касаело за непозволено наново слагане на махнати поради неплащане от страна на компанията реклами и така нататък
Само за три месеца – от 27.7.2015 до 28.10.2016 година, доставките на „ Джем Трейдинг ” за летището съгласно фактурите възлизат на над 50 000 лева без Данък добавена стойност, за 2017 година доставките са за над 13 000 лева, а за 2018 година – за над 26 000 лева В качеството си на член, а по-късно и на ръководител на Съвета на шефовете на аеропорта Ася Иванова персонално упорствала да преглежда и поправя поръчки за артикули на стойност над 100 000 лева към компания „ Гебр. Хайнеман ”, преди да са показани за утвърждение от Съвета на шефовете. За да е подплатена далаверата, имало открита процедура Ася Иванова персонално да отстранява частта от поръчките към „ Гебр. Хайнеман ”, включваща бижутерийни артикули. Това ставаше чрез напън върху някогашни и сегашни виновни чиновници, измежду които посочените нагоре сътрудници, като изискване поръчките въобще да бъдат утвърдени от Съвета на шефовете и да има стока в магазините.

Нещо повече, от кореспонденцията сред летището и компанията на шефката, както и при диалог с някогашни и сегашни специалисти на виновната за зареждане на магазините дирекция, може да бъде доказано, без значение от властническия жанр на ръководство и натискът да се прикриват обстоятелства, че за разлика от останалите компании, към които биват изготвяни поръчки на пазарен принцип, поръчките към „ Джем трейдинг ”, по разпореждане на Ася Иванова, се изготвят от самия шеф или различен чиновник на частната компания! Така излиза, че на „ Летище София “ ЕАД са доставяни артикули по продукти и численост съгласно желанието на сдружението на шефката, която пък е в управата… И още: при одит на счетоводната документи от 2015 година насам може да бъде доказано, че компанията е единственият снабдител на артикули за летището, която дава стоков заем едвам един ден.

За разлика от останалите контрагенти, при които фактурите по доставките биват плащани в интервал от 15 до 45 дни, по гледище на Ася Иванова фактурите, издадени от „ Джем Трейдинг ” биват погасявани до един-два дни след доставката.

Предвид сюжета дотук надали ще има учудени, че Ася Иванова доставя артикули за летището и през друга компания – „ Дорне “ ООД, в която има присъединяване, само че трансферира дяловете на брачна половинка си Юлиян Иванов на 25.11.2014 година, т.е. единствено дни, преди да бъде публично назначена за член на Съвета на шефовете. Независимо от обстоятелството, че видимо няма присъединяване в това ООД, фамилната компания продължава да доставя артикули за летището и през 2015г., когато Ася Иванова към този момент е част от висшия мениджмънт и когато е била изцяло наясно, че това събитие я слага в фрапантен спор на ползи – нейният мъж зарежда държавната компания, на която тя е в управата.
При инспекция на счетоводната документи може да бъде открита точната стойност на фактурите за доставки на артикули, издадени от „ Дорне “ ООД към летището след влизането на Ася Иванова в Съвета на шефовете през декември 2014 година
След години на безметежно крадене е време за почистване на Авгиевите обори – цялата история смърди на непоносим спор на ползи към Ася Благомирова Иванова, за която е обосновано подозрението, че зарежда магазините на аеропорта през компании, притежавани от брачна половинка й и близки до нея лица, членове на чиито фамилии неслучайно са назначавани или повишавани на основни управителни длъжности в „ Летище София “ ЕАД по време на ръководството на самата Ася Иванова.

Притеснителен е и мутренският метод за практикуване на напън върху някогашни и сегашни чиновници на дирекциите, отговарящи през другите интервали от време за асортимент и закупуване на артикули за магазините, както и че и до през днешния ден актуалните чиновници биват заплашвани да мълчат за мръсотиите.

Стои и въпросът какви изгоди е пропуснало летището през последните години поради целенасочената политика против потвърдени марки бижутерийни артикули, единствено и единствено да бъде по-голям пазарният дял, а надлежно и облагите на толерираните от шефката сдружения.
Тук на ход е прокуратурата, която да се самосезира за безобразията, с цел да организира подробно следствие и отговорните за безчинствата да погледат слънцето през решетки колкото повелява законът.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР