Семейната фондация на Бил и Мелинда Гейтс ще инвестира 4,1

...
Семейната фондация на Бил и Мелинда Гейтс ще инвестира 4,1
Коментари Харесай

Бил Гейтс ще бори маларията с ГМО комари

Семейната фондация на Бил и Мелинда Гейтс ще влага 4,1 милиона $ в план за основаване на генетично модифицирани комари, които ще умират млади. По този метод милиардерът-филантроп се надява да понижи смъртността от малария, предава technews.bg.

Според статистика на Института за здравни индикатори и оценки (IHME), маларията е причина за гибелта на повече от 400 хиляди души годишно. За съпоставяне, от змийско захапване умират 60 000 души, а единствено 6 души годишно стават жертви на акули

За реализиране на задачата си фондацията на Гейтс подписа съглашение за съдействие с английската биотехнологична компания Oxitec, която сега е ангажирана в разплождането на " другарски ", както ги назовават във компанията, комари-самци, генетична трансформация на типа " Anopheles albimanus ".

Представители на този тип комари са постоянно срещани в крайбрежните региони на Централна и Южна Америка, Мексико и Карибския басейн и се смятат за главните преносители на маларията.

По време на генетичната трансформация на комарите-самци се присажда ген за " самоконтрол ", който след прекачване към самките води до гибел на бъдещите потомство комари, преди да настъпи половата им зрялост. В същото време, мъжките " Anopheles albimanus " са изцяло безвредни за индивида, защото, за разлика от женските комари, не хапят и затова не могат да пренесат инфекцията.

ГМО комарите ще бъдат тествани още това лято в архипелага Флорида Кийс, само че, в случай че се съди по опита от предходни планове на Oxitec, тестванията надали ще преминат безпрепятствено.

През 2016 година опитите на компанията провокираха яростна опозиция от локалните поданици, които не желаят генетично модифицирани инсекти на територията на островите.

Oxitec не е единствената компания, която вижда решение на казуса с маларията в развъждането на ГМО комари. Група учени от Imperial College London също работи по разновидността от 2016 година, като се пробва да стерилизира женския комар. Този план към момента е на стадий лабораторни проби.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР