Семената от чия или Salvia hispanica, наричани още Salba чия

...
Семената от чия или Salvia hispanica, наричани още Salba чия
Коментари Харесай

Винаги накисвайте семената от чия преди консумация!

Семената от чия или Salvia hispanica, наричани още Salba чия или мексиканска чия, са ядливи семена на цъфтящо растение от фамилията на ментата.
Те могат да усилят до 27 пъти тежестта си, когато се наквасен в течност. През последните няколко години ползата към чия пораства стремглаво. Любителите на здравословното хранене я поставят в смути, диетични десерти, в кремове с кисело мляко. Уви, не във всички уеб сайтове, предлагащи предписания с чия, се загатва настойчивата рекомендация семената да се използват единствено след накисване. На самите пакети с продукта е указано само, че потреблението на семената в изсъхнал тип може да провокира задавяне, защото са прекомерно ситни. За страдание има и друга заплаха.
Още през 2014 година медицински отчет разказва случай с 39-годишен мъж, който постъпил в незабавното поделение със мощна болежка в горната част на стомаха и не можел да преглътне нищо (включително личната си слюнка). Оказало се, че 12 часа преди да попадне в болничното заведение, той е погълнал една супена лъжица сухи семена от чия и малко по-късно изпил чаша вода.
Семената от чия са богати на фибри и протеини и са извънредно потребни за здравето. Освен че имат високо наличие на омега-3 мастни киселини,
хората ги одобряват и като част от разнообразни диети, защото те усъвършенстват гликемичния надзор и усъвършенстват тонуса на сърдечно-съдовата система. 
Когато към семената се добави вода, те образуват хидрогелна капсула, която всмуква до 27 пъти тежестта си във вода. Това от една страна е преимущество - откакто се раздуят, семената основават възприятието за задоволеност. Но в съответния разказан случай с 39-годишния пациент, лекарите разкрили задръстване на горната част на хранопровода с бучки гел, формирани от семената, които се били раздули откакто индивидът изпил чашата с вода.   
„ Беше гел от тези семена, консистенцията беше сходна на Playdoh – не твърда, само че не и течна. Това направи доста мъчно отстраняването на трудността – в началото опитахме да използваме ендоскоп за възрастни... Опитахме се да прокараме масата или гела от семена от чия до стомаха. Но заради консистенцията им, направляването на придвижването на семената не беше допустимо “, споделя водещият създател на последвалата научна обява доктор Ребека Рол пред wbur.
След доста опити да се оправят със обстановката и да придвижат тапата, лекарите от екипа най-сетне употребявали неонатален гастроскоп, с цел да се избутат дребни количества от гела към стомаха. Основното количество погълнати семена към този момент били там.
Това е доста необичаен случай (първият по рода си докладван), само че се предлага хората да не ядат семената сухи. Най-добре е да ги оставите да набъбнат изцяло в малко течност, преди да ги консумирате.Докладът е оповестен в The American Journal of Gastroenterology.
Съдържанието на тази публикация не е предопределено да замести професионален медицински съвет, диагноза или лекуване. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни експерти с въпроси, които може да имате по отношение на медицински положения.  
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg