Семен Новиков е български борец от украински произход. Носител на

...
Семен Новиков е български борец от украински произход. Носител на
Коментари Харесай

Семен Новиков пред ТОПСПОРТ: Ще положа огромни усилия да се върна от Олимпиадата със злато за България!

Семен Новиков е български герой от украински генезис. Носител на бронзови медали за България от международното състезание в Сърбия, както и от европейското в Хърватия.

Той е единственият ни герой досега, който взе олимпийска квота за идните игри в Париж през лятото на 2024 година. Новиков се съгласи да приказва пред ТОПСПОРТ за своята кариера и задачите си.

Здравей, Семен! Избраха те за състезател номер 1 на 2023 година на Българската федерация по битка. Очакваше ли точно ти да се сдобиеш с наградата?

- След международното чаках, тъй като единствено аз взех олимпийска квота. За тази година обаче не мисля, че още веднъж аз ще съм победител, защото има по-добри борци от мен сега. Но съм доста благополучен от премията и, че работата ми е оценена.

На международното състезание в Сърбия и на европейското в Хърватия завоюва бронзовите медали. Доволен ли си от постигнатия резултат?

- Аз съм доста удовлетворен, само че постоянно желая максимума и знам, че бях кадърен да се преборя за златото. За това не съм изцяло благополучен от триумфа. Вярвам, че резултатите ми могат да бъдат по-добри и се надявам да бъдат отсега нататък.
 Снимка 644313
Източник:

Понастоящем си единственият герой, спечелил квота за Олимпийските игри в Париж. Какви са ти задачите в конкуренцията през лятото?

- Моята цел е да направя две, три надпревари преди Олимпиадата, след което във Франция ще стремя да се окича със златен орден. Това е задачата - първото място.

Нека създадем ретроспекция на кариерата ти. Сдобиваш се с български паспорт през 2021 година. Би ли споделил кой те предложения да представляваш страната ни?

- Всичко е с помощта на господин Гриша Ганчев. На него съм му извънредно признателен. Човек, който доста оказва помощ на битката и спорта като цяло. Добре знаете това.

Дава ли ти препоръки господин Ганчев?

- Мотивира ме! Винаги! Той споделя, че аз съм квалифициран герой и съм наясно с опциите си и какво да върша в конфликтите на тепиха. По принцип от треньорите ми основно получавам инструкции. От него поддръжка и спомагателна мотивация.
 Снимка 635140
Източник:

Със сигурност най-неприятните моменти за един състезател са провалите. Ще разкажеш ли по какъв начин ги превъзмогваш?

- За мен това е скъп урок. Всяка загуба е скъп урок. След едва представяне винаги упражнявам още повече, тъй като съм доста сърдит, когато изгубвам.

Имаш ли обичан състезател, на който се възхищаваш и подражаваш?

- Харесвам техниката на бореца от Куба Бореро Молина, олимпийски първенец в категория до 99 кг в Рио де Жанейро през 2016 година. Положително въздействие върху кариерата ми оказа Жан Беленюк, завоювал злато на игрите в Токио (2020 година). Когато упражнявах в Украйна, винаги взимах образец от него. С всяка подготовка последователно подвигах равнището.

Спомена Украйна, която е във война с Русия от 2022 година. Ти си родом от Харков - град, който е подложен на непрекъснат обстрел. Продължават ли твои близки хора да живеят там?

- Семейството ми се намира в Украйна, живее в село до Харков, където е по-безопасно. Надявам се всичко с тях да е наред.
 Снимка 615359
Източник:

Ходил ли си в Украйна, откогато Русия я атакува?

- Не съм. Аз не мога да спирам да упражнявам сега, а там няма по какъв начин да го върша в обстановка на боен спор. 

Радваш ли се, че се състезаваш за България? Има ли нотка страдание, че не е за твоята татковина?

- Изобщо не скърбя. За мен е чест да се боря за България. Тук всичко ми е обезпечено, с цел да стана първенец и ще положа големи старания, с цел да се върна от Франция със златен орден за България.
 Айк Мнацаканян пред ТОПСПОРТ: Моята фантазия и цел е да стана олимпийски първенец!
Айк Мнацаканян пред ТОПСПОРТ: Моята фантазия и цел е да стана олимпийски първенец!

Борецът в искрено интервю
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР