СЕМ избра своя нов председател.С 4 гласа за и 1

...
СЕМ избра своя нов председател.С 4 гласа за и 1
Коментари Харесай

Соня Момчилова е новият председател на СЕМ

СЕМ избра своя нов ръководител.

С 4 гласа " за " и 1 " срещу " Соня Момчилова ще оглави медийния регулатор за период от една година. Ситуацията, в която се извърши изборът е невиждана, защото изборът на нов ръководител се случва преди да бъдат определени новите членове на регулатора. Единственият глас " срещу " беше на Розита Еленова.

Две бяха вероятните имена за нов ръководител на Съвет за електронни медии: Галина Георгиева или Соня Момчилова. Изборът е единствено сред тях двете, защото мандатът на останалите трима членове на Съвет за електронни медии другата седмица по това време към този момент ще е изминал.

Безпрецедентното в тази ситуация обаче е друго. На процедура следва идващия месец медийният регулатор да има трима нови членове. Те обаче няма да вземат участие в избора на ръководител, защото той към този момент е определен.

Причината това да се случи е, че мандатът на Бетина Жотева като член на Съвет за електронни медии ще изтече преди да бъдат определени новите членове на регулатора. И де факто тя няма да може да остане като ръководител.

Розита Еленкова, чийто мандат също изтича, съобщи, че бързият избор на нов ръководител е бил изненада за нея, и че при такива условия е можело да се назначи изпълняващ длъжността ръководител, с цел да се даде късмет на новите членове да изберат своя ръководител и самите те да вземат участие в избора.

Новият ръководител на медийния регулатор съобщи, че при идването на новите членове, тя ще подложи на гласоподаване председателството си, с цел да могат и те да вземат участие в избора.

По-късно през днешния ден в Комисията п просвета и медии депутатите ще изслушат номинациите за нови членове на Съвет за електронни медии.

" Продължаваме промяната " оферират един от тях да е Симона Велева. Номинацията на " Демократична България " е Пролет Велкова, а от " Възраждане " оферират Тодор Беленски.

Само две от тези имена ще влязат като членове на Съвет за електронни медии от парламентарната квота. Президентът също би трябвало да предложи член на регулатора, само че кого - към момента не се знае. Изборът на новите членове ще се случи при започване на май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР