Селяните от софийското село Лозен се вдигат на бунт срещу

...
Селяните от софийското село Лозен се вдигат на бунт срещу
Коментари Харесай

Селяни от Лозен излизат на протест срещу технологична стартъп компания |

Селяните от софийското село Лозен се подвигат на протест против софтуерна стартъп компания.

Акцията е под наслов „ Няма да допуснем вонята на Nasekomo в Лозен! Готови сме на крайни дейности ” и е планувана за на следващия ден от 10:30 ч на площада пред кметството.

Лозенчани са срещу настаняването на фермата за произвеждане на ларви Насекомо АД в Лозен.

Фермата се мести в Лозен от гр. Елин Пелин, където дълги години бе обект на непрекъснати митинги от локалните поданици, поради неприятния аромат, който цеха изпуска над града и забележителното увеличение на популацията на мухи в региона, настояват уредниците.

От съдружие „ Развитие за Лозен ” разпространиха позицията си по случая.

„ Жителите на с.Лозен сме осведомени в детайлности с активността на Насекомо АД и настояваме фермата неотложно да напусне рамките на селото. Производственият развой на тази плантация е обвързван с отделянето на голямо количество неприятна миризма на мърша и фекалии, които са несъвместими с региона, където е ситуирана – наоколо до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене. Изключително сме обезпокоени и от непрозрачния метод, по който се прави процедурата по пренасяне на компанията – без запознаване на локалното население, без публично разискване, без даже да е известен кмета ”, пишат гневните селяни.

Те настояват, че нямат срещу плана, само че считат, че в тази ситуация индустриалният развой на компанията би трябвало да се приравни към този на екарисаж, който да действа надалеч от обитаеми места.

А какво съставлява Насекомо:

Използвайки правилата на кръговата стопанска система и производството с нулеви боклуци, Насекомо създава новаторски, висококачествени и устойчиви артикули от инсекти, които се употребяват във фуражните и аграрни промишлености. Компанията отглежда мухата Черен боец за превръщането на боклуци от растителни генезис в биомаса, която по-късно се трансформира в различен протеин, използван за фуражи за животни и риби. Този развой се назовава биоконверсия посредством инсекти и включва изхранване на ларвите на мухата с боклуци и странични артикули от растителен генезис.

Продуктите, които създава компанията, са протеини и мазнини от инсекти за включване във фуражи за животни, както и органически тор за приложимост в земеделието. Насекомо развиват производството си в гр. Елин Пелин, където към този момент имат фабрика, както и център за селекция на насекомите, в които работят 28 чиновници – специалисти от разнообразни области като биология, ентомология, agtech, индустриализация, ИТ, интервенции, произвеждане и други. От края на 2020 компанията възнамерява разгръщане на производството и увеличение на потенциала с 25 пъти, с помощта на модулните си, автоматизирани и роботизирани технологии за развъждане на инсекти.

Насекомо е първата компания произвеждаща устойчиви артикули от инсекти в цяла Югоизточна Европа и една от 5 такива в Европейски Съюз, които към този момент имат нужните разрешителни, с цел да продават продуктите си на клиенти.

Бъдещите проекти на компанията са да се нареждат като производител, както на технология за биоконверсия посредством инсекти, по този начин и на генетично-селектирани ларви. С тези проекти тя цели да направи допустимо навлизането и на други компании в промишлеността за произвеждане на артикули от инсекти, като по този метод неведнъж усилят позитивния резултат на промишлеността си върху устойчивото развиване в световен мащаб. През 2050 този резултат ще се показва в спестяването 25 благ. тона излъчвания на въглероден двуокис, 33 благ. тона дива риба, както и ще обработват 136 благ тона боклуци на годишна база.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР