Селски кметове вземат по-високи заплати от кмета на столицата и

...
Селски кметове вземат по-високи заплати от кмета на столицата и
Коментари Харесай

Парадокс: Иван Портних със заплата 2300 лв., кметът на село Крушари с 3720?! 


Селски кметове вземат по-високи заплати от кмета на столицата и на Варна. Противно на упованията Йорданка Фандъкова и Иван Портних не се подписват всеки месец за повече пари от кметовете на село Крушари и Мадан. Техният сътрудник в Пловдив Здравко Димитров със своите 5082 лв. е най-богат от трите най-големи града у нас. Това сподели инспекция на „Монитор “. Кметът на Мадан Фахри Молайсенов е с 4600 лева заплата, оптималната сума съгласно ранга на общината, а неговия сътрудник Илхан Мюстеджеб от добричкото село Крушари взема 3720, по лев за всеки гражданин.

Така тя надвишава тази на кмета на регионалния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лв.. Председателят на локалния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва против 3195 лв..

Постановлението на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и действия разрешава заплатата на столичния кмет да е оптимално, колкото главната месечна заплата на министър – 6400 лв.. Според нея се дефинират месечните хонорари на кметовете на общини, региони, кметства и съветници. По закон главната министерска заплата се образува, като главната депутатска заплата се усили с 30%.

В момента главната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лева Ако възнаграждението обаче бъде увеличено двойно, автоматизирано ще се вдигнат и заплатите на ръководителя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове.

В същото време заплатата на кмета на Варна е към 2 300 лв., което е необичайно на фона на заплатите на общинските съветници и това на ръководителя им, които нормално са % от кметските. Във Варна месечното заплащане на ръководителя на общинския съвет е 90% от заплатата на кмета, а на общинските съветници е 70% от междинната брутна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Така общинарите в морската столица получават към 1 300 лева на месец.

От тази сума обаче се приспадат пари при отсъствия от съвещанията на комисии или на локалния парламент. Ако консултант отсъства от съвещание на комисия с над 20 минути, е глобяван със 100 лв., а от сесия на Общинския съвет – с 250 лв.. Санкциите се заобикалят само при показване на болничен лист. Последното нарастване на заплатите на районните кметове във Варна пък е от 2017 година.

Тогава по предложение на кмета на общината, Иван Портних петимата „малки “ градски кметове получиха от 2000 до 2300 лева, като най-високо е възнаграждението в най-големия жилищен регион „Приморски “. В централния регион „Одесос “ и панелния „Младост “ е по 2 200 лв. месечно, а ръководещите крайните квартали „Аспарухово “ и „Владислав Варненчик “ получават по 2 000 лв..

През септември, м.г. ОбС-Варна подвигна главните месечни заплати и на кметовете на кметства в община Варна. Дотогава размерът на възнагражденията не бе обновен, макар измененията с разпореждане на Министерския съвет от 2019 година, с които се даде опция самостоятелните съществени месечни заплати на кметовете на общини, региони и кметства да се дефинират до размера на заплатата на министър. При установяване на възнагражденията бе взет под внимание броят на жителите на селата. Така кметовете на Каменар и Тополи получиха по 1 740 лева, а на селата Звездица и Константиново – по 1 440 лева

Заплатата на кмета на най-малкото село в общината – Казашко, е в размер на 1 320 лева Малката разлика сред кмета в обитаемо място като Тополи и на община Варна може да се преглежда и като рисков фактор за корупция, разясниха още общинарите. Затова бе препоръчано кметът на огромната община да получава най-малко 5 000 лв.. Увеличението обаче бе отсрочено и ще се реши при разискването и приемането на бюджет за 2022 година, тъй като от основа заплатата на кмета се дефинира и заплатата на управлението на съвета, както и възнагражденията на общинските съветници.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР