Селото е на 24 км от София по пътя за

...
Селото е на 24 км от София по пътя за
Коментари Харесай

Много Лоши Новини! Страшната Чума Достигна И София!

Селото е на 24 км от София по пътя за Ботевград, сред селата Яна и Елешница, и на 1 км от автомагистрала " Хемус ".

Според изпълняваните ограничения от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) следва в 20 километровата зона всички свине да бъдат умъртвени.

Междувременно от общината в Елин Пелин, област София, приканиха всички стопани, които до през днешния ден са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на обитаемоте места и общината в гр. Елин Пелин, за правене на лист. На съображение на тези описи ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата, за развъждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.

При определяне на анормално, нетипично държание на животно, всеки собственик е длъжен да уведоми ветеринарния доктор или основен контрольор към ОДБХ - София област.

Останалите три новооткритите случаи на африканска чума са:

- в землището на село Бистренци, община Бяла, област Русеq оповестено на 12 август;

- на територията на община Девин, област Смолян в землището на село Желява, община Столична, област София, оповестено на 13 август;

- в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, оповестено на 13 август.

Днес инспекторите на Агенцията по сигурност на храните започнаха и инспекции в Южна България дали стопаните сами са умъртвили прасетата в персоналните си стопанства. Крайният период за непринудено умъртвяване на животните завърши в неделя.

Инспекторите ще ревизират близо 1800 стопанства вид " заден двор " в 77 обитаеми места. Протоколите от инспекциите ще бъдат показани в София до 26 август. А стопаните, които към този момент са умъртвили своите животни, ще могат да получат помощта за стерилизация в размер на 300 лева през септември.

В Северна България в петте свинекомплекса, в които беше регистриран вирусът на африканска чума, единствено в Голямо Враново всички животните към момента не са умъртвени.

След 13 дни обсада и контропротест в Крушаре

Междувременно митингите в Крушаре против мярката за непринудено умъртвяване на домашните прасет доведоха до напрежение поради пътната обсада. 13-то денонощие пътят сред Ямбол и Сливен е затворен от протестиращите, а водачите недоволстват. Това докара до контрапротест в Крушаре, тъй като поради пътната обсада водачите обикалят 35 км.

Междувременно на Балканите три страни са към този момент наранени от африканската чума по свинете. След Румъния и България, няколко огнища на заболяването към този момент има регистрирани и в прилежаща Сърбия.

Там се оповестява за четири хипотетични случая на африканска чума при прасета, отглеждани в персонални стопанства. Три от случаите са в региона на Белград, а един в Подунавския окръг.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР