Село Стоманци Снимка: БНРЕдната част на селото принадлежи към една

...
Село Стоманци Снимка: БНРЕдната част на селото принадлежи към една
Коментари Харесай

Нашенски абсурди: В родопско село къщата ти е в една община, а дворът – в друга

Село Стоманци Снимка: БНР
Едната част на селото принадлежи към една община, а другата – към друга. С единия крайник си в община Джебел, а с другия – в община Кирково. Такъв парадокс има в родопското село Стоманци. 

Жителите на с Стоманци настояват, че къщата ти може да е в Кирково, а дворът – в Джебел. Административната граница тук-там минава освен през основната улица, само че и през парцели. Дори землището на Стоманци се поделя сред двете общини.

Кметът на Стоманци Юзджан Али е кмет единствено на част от жителите – тези, които са регистрирани в община Кирково, предава БНР. Останалите разчитат на кмета на село Ридино, което е в община Джебел. Един от тези хора е Назим Бекир. По време на избори, вместо да гласоподава в кметството на Стоманци, което е на метри от къщата му, той пътува.

Най-големият проблем се оказал изваждането на нотариални актове в Стоманци, защото при доста хора парцелът се оказал разграничен – едната част в Кирково, другата в Джебел. Според Юзджан Али измежду хората има настройка селото да се сплоти и дава още образци за административни спънки.

Парадоксът в Стоманци води началото си незабавно след демократичните промени. В първите години на 90-те били направени карти на възобновената благосъстоятелност. Очакванията били те да покажат тъкмо къде е границата на урбанизираната територия и къде на землищата. Работата обаче не била свършена както би трябвало, споделя кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той изяснява, че общините Кирково и Джебел имат положителната воля да поправят тази неуместна неточност, макар че една от тях ще изгуби част от територията си. Според него проблем сега е път, който като се изключи че не е отразен на картите, само че и клати ту в едната, ту в другата община.

Ситуацията в Стоманци не е покруса, само че тя е като легенда, от която може да се извлече поука, споделя още Сюлейман.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР