Село със 17 души във Врачанско иска референдум за разкриването

...
Село със 17 души във Врачанско иска референдум за разкриването
Коментари Харесай

Село със 17 жители във Врачанско поиска референдум за кариера

Село със 17 души във Врачанско желае референдум за разкриването на кариера, осведоми Българска национална телевизия.

Жителите на селцето Мало Пещене в община Враца желаят да се организира допитване за разкриването на кариера за рандеман на индустриални материали до селото. С непрекъснат адрес тук са регистрирани едвам 17 души, които са безапелационни, че кариерата ще унищожи природата.

Другата седмица Общинският съвет във Враца ще реши дали и по кое време ще се организира референдумът.

Местните означават, че селцето по документи има 17 поданици, само че няма изоставени къщи. Деца и внуци се връщат през почивните дни и ваканциите, в региона се развива екоземеделие и селски туризъм. Находището, поради което ще се прави кариера, обаче е единствено на 250-300 метра от последните къщи.

Кметът на Мало Пещене Иван Стоянов разяснява, че американец, англичани, софиянци и врачани имат къщи в селото, защото е доста комфортно за отмора.

Те ни дават обещание, че няма да има звук. Може ли да работи тежка техника, верижна, кранове, самосвали - и да няма звук, попита той.

Хората са на мнение, че кариерата няма да донесе нито работни места за локалните, нито някакви други вероятности за развиване, а само ще унищожава.

След митинг в края на предходната година локалните хора съумяха да спрат към този момент процедурата по предоставяне на концесия за рандеман на глауконитови пясъчници. Те са решени да се борят до дъно, с цел да запазят родното си село и неповторимата природа, добавя малкия екран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР