Село Професор Иширково В близост до крайдунавския град Силистра се

...
Село Професор Иширково В близост до крайдунавския град Силистра се
Коментари Харесай

Село Професор Иширково

Село Професор Иширково

В непосредственост до крайдунавския град Силистра се намира добруджанското село Професор Иширково. Green Master е направила изследване, че името на селото е обвързвано с видния проф. Анастас Иширков, учредител на българските географски науки. Разположено в красива котловина селото е добре уредено, благоустроено и с кипящ живот. Населението е към 1000 души, измежду които доста младежи. Препитанието е главно от земеделие в двете аграрни кооперации и работа в околните градове Силистра и Дулово.

Селото е зародило, откакто огромна част от българите от Провадийския край търсят по-добро място за живеене по време на турското иго и се насочват към Добруджа.

Стигайки до земите на днешното село Професор Иширково, се откриват привлечени от хубостта на природата, плодородието на чернозема и изобилието на вода. Наричат учреденото населено място Кичина, тъй като новите къщи, които построяват се сгушват измежду хубост и шир.

В селото, съгласно Грийн Мастер, има прелестна опция за селски туризъм. Гостите на селото могат да посетят Хаджи Ганкината къща, в която има богата етнографска експозиция с присъщите носии от предишното, оръдията на труда, с които са си служили нашите предшественици и предмети от домашния обичай. Голям интерес притегля типичната иширковска бъклица – съд за вода и вино – направена от дърво с доста шарки по нея. По въодушевените могат да се потопят в селската атмосфера като омесят питка, и я изпекат на пещ. А по-късно да си я хапнат с прясно мляко, издоено от кравата в обора и сварено в бакърена тенджера на огнището,намиращо се в одаята – стаята употребена като столова.

Освен селски туризъм е застъпен и културен туризъм. Вече повече от 10 години селото е хазаин на фолклорния фестивал „ Иширково пее и танцува “. Всяка година при започване на месец септември тук се събират фолклорни групи от страната и чужбина. Селото за два дни се оглася от песни и танци на разнообразни певчески и танцови групи. Избират се най-хубавите, които се отличават с грамоти и иширковска кайсиева ракия.

Обновената черква на селото прави впечетление със своята архитектура и обикновен стенна живопис. Тук може да присъствате на следващата литургия и да запалите свещ.

Колегите от компания Green Master, при визитата си в селото, схванаха и това, че могат да хапнат и пийнат в двата ресторанта на селото, сладкарницата и новооткрития бар.

В селото има две чешми направени при започване на ХVІІІ век, които към момента се употребяват и жителите и гостите си пълнят изворна вода от тях. По-често посещаваната от тях е КараЙовчовата чешма намираща се при започване на селото по пътя за град Силистра.

Има какво да се види и в покрайнините на село Професор Иширково. На 4 км от селото се намира Паметникът на руските летци в местността „ Домус колак “. Той е построен от иширковци в чест на починалите във Втората международна война руски летци, чиито аероплан бива улучен и свален от немски бомбардировач на 14.ІХ.1943 година. Паметникът е във формата на парашут и се намира в предпазена гориста околност, заобиколен от красива поляна с построени чешма, барбекю и пейки за почивка.

Снимка: WIkipedia

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР