Село Олимие в Словения беше официално обявено за най-красивото село

...
Село Олимие в Словения беше официално обявено за най-красивото село
Коментари Харесай

Това официално е най-красивото село в Европа и се намира на Балканите: Монасите в 1000-годишен замък практикуват медицина и днес 



Село Олимие в Словения беше публично оповестено за най-красивото село в Европа преди три години.

Нереалната естествена хубост, само че и изключителното културно-историческо благосъстояние единствено способстваха за приемането на тази ласкава купа.

Осеян с живописни хълмове, той е на картите на доста туристи, само че това, което го отличава, е отличителният палат, за който се счита, че е на към 1000 години.


„ На това място има палат, който се загатва от 1015 година като лятна резиденция на графовете Плистайни, които в действителност са го построили. Собствениците на замъка се сменят и след 500 години той е високомерен от немската графска фамилия Татенбах. Тогавашният граф Ханс, или по нашенски Иван Татенбах, преустройва замъка и от този момент той наподобява по този начин.

Той го преустройва в ренесансов жанр през 1550 година Тогава замъкът е бил заобиколен от 4 замъци и воден канал, който го заобикаля. Това е направено, с цел да се защитят от турците, които минават през тези региони от юг на север на път за Австрия и Виена.

Историята обаче ни споделя, че тази отбрана не е била нужна, като се има поради, че дворецът, прикрит в долината - турците въобще не са го намерили “, споделя един от дребното монаси на този манастир, духовник Йоже Строжин.


Той добави, че век по-късно, към 1660 година, замъкът е трансфорат в манастир. По това време в него са живели монаси Паулини, които са се заселили от Лепоглава покрай Вараждин. По време на живота си в манастира павлините стартират да строят църквата, която е приключена през 1675 година Построена е в бароков жанр и е отдадена на Успение на Пресвета Богородица.


Тези монаси са били известни с това, че са практикували антична медицина, само че за личните си потребности това е било записано в техните правила на живот. Така било планувано манастирите да имат по едно помещение, което да бъде аптека, само че и настрана помещение, в което да се настаняват болните. И през днешния ден францисканските монаси подхранват и пазят тайните на античната медицина, а на това място е непокътната една от трите най-стари аптеки в Европа.


„ Тази стая се наричаше „ инфрамария “ на латински, което значи болница. Стаята, в която в миналото се е намирала аптеката, назоваваме остарялата аптека и тя служи единствено като музей, който може да бъде посетен от всеки, който пристигна в манастира. Защо е значимо за нас и за Словения? Казват, че това е първата най-стара непокътната манастирска аптека в Словения и третата в Европа. Първият, т. е. най-старият, се намира в Париж, вторият в Дубровник, а третият е нашият в Олимие, Словения. Аптеката е учредена през втората половина на 17 век. Точната година не е известна. Казахме, че павлините са пристигнали през 1663 година, тъй че аптеката не е била учредена преди, тъй като графовете не са се занимавали с нея, само че сигурно е по-стара от 300 години “, сподели духовник Йоже Строжин.


Той добави още, че монасите Паулини са засадили градина с лечебни билки пред двореца, на мястото на която към момента има градина, от която монасите употребяват растения и до през днешния ден в работа като подготвяне на чай, балсами, кремове и масла. Това значи, че и през днешния ден в манастира има аптека, в която можете да намерите изцяло естествено, билково лекарство за доста заболявания, които тормозят актуалния човек.




Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР