Село Долни Лом се намира в планински район, в живописна

...
Село Долни Лом се намира в планински район, в живописна
Коментари Харесай

Пенсионери събират пари за спасение на църквата в Долни Лом

Село Долни Лом се намира в планински регион, в живописна котловина на река Лом. Фокус на визитата ни беше локалната черква "Св. Троица " или както я назовават хората "Св. Дух ". Изградена е със средства на популацията в памет на Нишките въстания. През 2017 година се навършиха 170 от освещаването на черквата.
Сградата е реставрирана през 2005 година, добави Кореина. Включено е осветяване. Този непълен ремонт е бил осветлен от Видинския митрополит Дометиан.
В днешни дни столетната черква "Св. Троица " е в тежко състояние- покривът тече, иконописите се разрушават постепенно, за замяна е дограмата. През 1944 година била изпълнена заповед да бъдат покрити всички иконописи, и по този начин стените извън и вътре били замазани с вар. Малка част от някои от рисунките се откриват по стените.
Мъката на хората е, че с изключение на неприятното положение на постройката, липсва и духовник, който да отслужва литургии. Местният духовник отпътувал в работа на Бога в чужбина, а заместител по този начин и не се намерил.
"Преди години имаше една кметица, тя направи някакъв ремонт, пренаредиха циглите на покрива, само че се оказа доста несполучливо и в този момент тече на всички места. Проблем са течовете, които разрушават иконите на светиите. Окаяно положение, тук-там мъх избива към този момент ", споделя някогашната учителка Гинка Станкова, част от инициативна група от локални хора, чието предпочитание е да възвърнат същинския искра на храма.
Местните хора допускат, че под пода на църквата има гробница, а индикации за това са каменните плочи, които очевидно са били размествани, описа още Станкова.
Почти всичко в църковния утвар на църквата "Св. Троица " в Долни Лом е подаяние. Подарък са и пътеките. Запазен е истинският ключ за портата на храма, с величина към 25 см. Той е и само копие, сподели още локалната инициаторка за възобновяване на храма.
От продажба на свещи са събрали 470 лв., търсят се още донори, които да вземат присъединяване със своя милостиня за възобновяване на "Св. Троица ". Надяват се по Великден да се съберат множеството от напусналите родното си село хора, които имат по-големи финансови благоприятни условия от пенсионерите, заети с идеята.
Кметът на Долни Лом Ангел Живков е безапелационен, че ще оказват помощ с каквото могат с цел да се спре разрухата на локалната черква.
"Скоро стартира ремонт в туристическия център в края на селото, когато ремонтът там завърши, ще бъдат взети незабавни ограничения и за църковния покрив. Така ще бъде спрян най-малко краткотрайно, течът, който разрушава иконите. Повредено е осветлението в профил около църквата, само че имаме прожектор, който насочваме към постройката. По Великден ще отвори порти храмът, ще обикаляме ", сподели кметът на Долни Лом.
Съдействие за ремонта на църквата дава обещание и общинският кмет Ваньо Костин. Обещанията са да се намерят средства и до края на годината покривът да се ремонтира.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР