Селекционерът на националния отбор на САЩ Грег Берхалтер се извини

...
Селекционерът на националния отбор на САЩ Грег Берхалтер се извини
Коментари Харесай

Треньорът на САЩ се извини на Иран, журналисти опитаха да го провокират

Селекционерът на националния тим на Съединени американски щати Грег Берхалтер се извини на Иран поради това, че в обществените мрежи на тима се разгласява класиране, като знамето на Ислямската република е без герб.

Това стана на конференция, на която ирански публицисти пробваха да го предизвикат.

Срещата в група В на Световното сред Съединени американски щати и Иран довечера има съдбоносен темперамент за излизане от групата, само че е с спомагателен заряд поради политическите несъгласия сред двете страни.

" Играчите и щабът нямаха визия какво разгласява нашият пресцентър в обществените медии. Понякога тези неща са отвън нашия надзор. Можем единствено да се простим от името на играчите и щаба. Нашите мисли са с иранския народ, само че би трябвало напълно да се съсредоточим върху идния мач ", сподели Берхалтер.

" За нас това е единствено футболен мач против добър тим. Нищо повече от това. Това е мач с значимо значение, тъй като и двата тима обезверено желаят да преминат в идващия кръг ", добави той.

Американската федерация по футбол разгласи в изказване ден по-рано, че е решила да се откаже от формалния байрак в профилите в обществените медии, с цел да показва „ поддръжка за дамите в Иран, борещи се за главните човешки права ".

Този ход идва на фона на продължаващите митинги в Иран, даващи от ден на ден жертви и арести.

Публикациите провокираха отвращение в Иран, а свързаната с страната медия “Taсним ” прикани Съединените щати да бъдат отстранени от Световното състезание. Тимът пък разгласи, че подава тъжба във ФИФА.

Ирански публицисти предизвикаха селекционера Берхалтер и футболиста Тайлър Адамс на въпросния брифинг.

При задаване на въпрос кореспондент сподели, че на първо място треньорът произнася името на страната неверно - той споделя “Айран ”, а би трябвало да е “Иран ”. На второ място, журналистът попита дали Берхалтер е “окей ” с това, че съставлява страна, която дискриминира “черните хора ” в личните ѝ граници.

“Моите извинения, че изговарям погрешно името на вашата страна, отвърна Берхалтер, чийто биологичен татко е афроамериканец. - Както е известно, дискриминирането има на всички места по света. В Съединените щати ние има напредък всеки ден. Това е най-важното, стига да има развиване напред, значи нещата вървят в позитивна посока. ”

Последва въпрос за какво наставникът не попита страната си да изтегли войските си от Персийския залив, откакто спортът би трябвало да сплотява, не да разделя.

“Съгласен съм, че спортът би трябвало да сплотява нациите, бе отговорът на американеца. - Трябва да се състезаваме едни против други като братя. Не съм доста във вътрешността в политиката, аз съм футболен треньор. Пак споделям, не съм наясно с интернационалните връзки, заради това не мога да разясня тази тематика. ”

В предходните дни имаше остра замяна на реплики сред селекционера на иранците Карлош Кейрош и Юрген Клинсман, който работи за ФИФА.
Мачовете през днешния ден, 29 ноември
Днес стартират последните мачове от груповата фаза, заради тази причина те ще се играят едновременно във всяка четворка.

Часовете 12 и 15 часа отпадат, остават по-късните.

От 17 часа са срещите от група А: Нидерландия - Катар и Еквадор - Сенегал. “Лалетата ” и еквадорците имат по 4 т., Сенегал е с 3, а Катар е без актив.

От 21 ч са дуелите от гр. В. В английски конфликт Англия излиза против Уелс, а в другия мач ще спорят Съединени американски щати и Иран. Англичаните са отпред с 4 т., нататък следват персите - 3, янките - 2, и “драконите ” - 1 т.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР