Селекционерът на България U21 - Александър Димитров, даде специално интервю

...
Селекционерът на България U21 - Александър Димитров, даде специално интервю
Коментари Харесай

Сашо Димитров за Gong.bg: Търсим българи из целия свят, искам по-голяма скорост в efbet Лига

Селекционерът на България U21 - Александър Димитров, даде особено изявление за Gong.bg по време лагерите на българските тимове в Турция преди рестарта на шампионата в efbet Лига. Водещият от близо 5 години млади " лъвчета " приказва на доста тематики, като изключително подробен беше коментарът му във връзка развиването на младите български футболисти и " градежа " им като спортисти, с цел да може те да са оптимално потребни, когато биват извикани в мъжкия народен тим на страната ни.

Димитров приказва и какво е видял в Турция от тимовете и младите играчи, на които вероятно ще разчита отсега нататък. Също по този начин стана въпрос и за неговия договор с БФС, както и това къде би трябвало да се подобрят младоците, с цел да създадат решителната стъпка към изявите на най-високото равнище. 

Ето изявлението с Александър Димитров:

„ Благодаря на Господ добре съм, жив, здрав “, стартира Димитров. „ Що се отнася до моята част – да, удовлетворен съм от интервала си тук. Всяка година БФС провежда тези наблюдения за нашите клубни тимове и с помощта на това можем да не се отделяме от нашите играчи и клубният футбол. Главната цел беше този път, вие знаете, че имаме политика да търсим играчи, които са израснали в други страни. Един от тези играчи тук е Юзгур Байрям Аксака от Галатасарай и това беше главната ми задача да го виждам онлайн, защото е друго през уеб сайтове и компютри. Да се срещна с него, да приказваме, защото той има предпочитание, имайки български паспорт. Процедирали сме и преди, защото това не е политика от скоро. Бяхме в Германия преди две години, когато гледахме Лукас Петков, който няма наш паспорт, само че се надявам да получи. Така намерихме Йоан Стоянов, Силвестър Джаспър. Мога да дам още образци. Гледах мача на дубъла на Галатасарай против Фенербахче. Баран беше капитан, а на идващия ден поговорихме. Съчетах и идването да виждам и мачове. Вчера гледах ЦСКА, Берое, гледах и подготовка на Славия, където има доста млади играчи. Взели са 4-5 момчета от втория състав. Това приказвах и със Загорчич, че ми харесва държанието им. Общо взето съм удовлетворен и признателен на управлението на БФС, че за поредна година спомогна за моето престояване тук.

За българите с корени, които се развиват зад граница

„ Има доста такива играчи. Сиван Емилов играе в Швеция. В последните години имам задача да диря тези играчи, тъй като нашият „ бостан “ е много обран. Много малко играчи имаме в efbet Лига, в тази възраст, сложна възраст до 20-21 години, които да са водещи фигури в тимовете си и по тази причина се стигна до тази концепция. Сблъскваме се с доста проблеми. Имахме и отвод, имаме Попов от Уелс, който игра против нас предишните квалификации, който тогава отхвърли да играе за младежите, само че се надявам в този момент да се съгласи за мъжете. Имаме диалози с доста състезатели по тематиката, не си губим времето, в случай че някой си мисли това. Работим непрекъснато, с цел да увеличим избора и да вдигнем конкуренцията, тъй като без нея – нищо не се получава.

Спецификата на работата на селекционера и по какъв начин се стиковат тези футболистите

„ Благодаря за този въпрос. Малко се задава и дискутира на тази тематика. Възрастта не е толкоз сложна, значимо е средата, доверието, с които са заобградени тези играчи, за което аз желая да кажа, че липсва в България малко на фона на запад, че там има поредност, толерантност към тези футболисти. Колко падна възрастовата граница в международен мащаб? Все още, за жалост, се вижда, че при нас 20-21-годишните ги имаме за неготови за мъжкия футбол. Много клубни сътрудници биха спорили с мен, че те не са подготвени, за което ненапълно съм склонен. От нас зависи да ги подготвим по този начин, че да са конкурентноспособни на мъжките тимове. Трябва да сме по-дипломатични към тях, а те несъмнено, от своя страна, да бъдат всеотдайни, защото в тази тенденция има какво да се желае от тях. Спецификата на нашата работа до 21 години каква е? Имаме играчи на 19-20 години, които още не са се наложили в първите тимове, не са водачи там и са в едно клатушещо се положение. Не играят доста и не могат да се утвърдят. От тази година има втори тимове, където са в долните лиги, а равнището там е друго. Нашата работа считам, че е доста, доста, доста сложна, само че няма да се предаваме.

За народопсихологията ни и съжалението от резултатите в последната европейска подготовка

„ Имахме действителни шансове за класиране на миналата подготовка, само че вътрешни фактори и битки попречиха. Това, за което най-вече работя, няма човек в България да работи и желае повече младежкият народен тим да се класиране на Екологичен потенциал. Много треньори са минали за повече от 30 години. Това е моята фантазия, това желая и по тази причина работя. Ако се върнем на въпроса, ще го обърна по различен метод. Какво беше позитивното? То беше, че сега при мъжете са 6-7 момчета, които играха в тези квалификации. Да, те бъркаха в тях. Да, резултатите, които са в резултат на извънредно тенденциозното съдийство против нас. Бяхме ощетени и съдийските осъждания повлияха в пет мача. Ние щяхме да сме с доста по-различен актив от точки, в случай че съдийството беше почтено и правилно.

Ние намерихме състезатели, само че те бъркаха при нас. Сега са съществена част при мъжете, извървяха своя път и в този момент имаме Кръстаич, на който му благодаря, че ги постанова и ние в този момент, макар нашата къса памет, имаме огромна вяра, че може още веднъж да се класираме на огромен конгрес с тези играчи. От предните квалификации с неприятните резултати. Не тичам от отговорност, само че в резултат на грешките на растежа, съдийството и по време на наши мачове бяха викани състезатели в първия тим. Това са обективните аргументи. Субективните и всевъзможни други всеки може да ги интерпретира както откри за добре, тъй като да, мачът с Гибралтар там беше неприличен. За този мач аз не можех да разгадавам на 10 съществени състезатели. Поведохме, а съдията даде никаква дузпа за тях. Тенденциозно съдийство, само че може да се каже, че дузпата е субективно нещо. Имаха фал, който имам на запис, а съдията мери седем и половина крачки. За дузпата можеш да се объркаш, само че за крачките? Позитивното е, че намерихме състезатели, които не бяха викани при юношите – Йоан Стоянов, Илия Груев. Имаме образци и от предходните набори, които в този момент са при мъжете. Дано са здрави, сполучливи и ни зарадват с класиране.

Как гледа в този момент на мъжките национали с оглед неговите някогашни играчите?

Гледам ги по различен метод, по този начин е. Винаги съм желал националният тим да побеждава. Това е национална горделивост, защото това е самочувствие за нас. Неслучайно по тази причина към този момент всички страни отделят огромен финансов и интелектуален запас да се развиват в спорта, само че толкоз време към този момент работя с наши състезатели, че и предходните състезатели са минали през мен и се надявам в действителност да пристигна времето, в което да съумеят, тъй като го заслужават. Играчите ни са положителни, стимулирани, дисциплинирани и малко би трябвало, с цел да съумеят.

Кое не стигна на миналата подготовка да отидем на Европейско състезание след квалификацията 20/21?

Много гледахме, анализирахме, плакахме след тези квалификации, само че в действителност играчите бяха съвършени и тези вътрешни проблеми, които имахме... Не желая да се връщам на тях, когато взимаха играчи и не ги пускаха в първия тим. Малко това разклати нещата, само че това не е чисто футболно. От това естество шансът ни изневери. Имахме доста положения с Латвия, с които завършихме 0:0. С Полша беше неблагодарна работа, когато ни изравниха най-после, където изпуснахме доста. Още малко класа липсваше пред гола, майсторството пред завършващия удар. Водач беше Сърбия, който приключи след нас, а по-късно Русия и Полша, до момента в който ние – 4-а урна.

Защо юноши и младежи не придвижват положителните игри на мъжко равнище?

Чисто футболно считам и освен аз, това проучваме с сътрудниците, че много отстъпваме физически. Започваме малко да отстъпваме и механически, което беше немислимо едно време. В нашата възраст отстъпваме физически, механически при първото допиране и ментално при бързината на реакцията. Създаване на възприятие за победител, когато да не те интересува против кой излизаш, а си еднакъв с еднакъв – надиграваш се и си несклоняем, до момента в който не спечелиш мача. Това са тези неща, ние сме ги говорили с Георги Иванов. Виждаме, че се взимат ограничения, стартира нещо да се прави „ изпод “. Тези пропуски да ги изправим. Който е гледал младежки мач, това прави усещане. Най-фрапантното е физиката, а това е нещо, което най-лесно може да се поправя. Ние по тази причина имаме не във всички, само че фитнес треньори. За мен е значимо при нас изключително, защото имаме и психолог, диетолог, с цел да дадем насоките на тези играчи по какъв начин да работят физически в клубовете, по какъв начин да се хранят там и несъмнено ментално по какъв начин да развият възприятието за победител. Работи се и по клубовете на мъжко равнище, само че не знам дали има школа в България, която да има общо тези хора за работа. Там това е една ниша, съгласно мен, върху която би трябвало да се мисли и проучва. Ако е почнало някъде, то дано да се усъвършенства. Не откриваме топлата вода, вършат го сърби, хървати.

Новата подготовка пред България U21

“Вече с миналите квалификации, които минахме и това, което видяхме... ясно е, че няма слаби тимове. Ще ни бъде доста мъчно. Искаме да побеждаваме и понижим грешките на растежа, с цел да можем да бъдем по-успешни. Създали сме си избрана тактика по какъв начин в какъв интервал да имаме мачове. Юни месец ни е най-колебливото показване при младежите. Точно след сезона играчите са изтощени, други са ненатоварени. Време за отмора няма, сътрудниците им си почиват и тогава е най-лошото време за мачове. Ще опитаме, в случай че можем, да избегнем мачовете юни месец.

За контракта на Александър Димитров с БФС

Имаше една грозна публикация по тематиката. Аз се чух с журналиста, защото съм открит човек и с всеки мога да беседвам. Разбрахме се, имаше погрешни неща. Да напишеш, че моите тренировки са еднообразни и няма разбори. Всеки, който желае, може да пристигна да ми гледа „ еднообразните тренировки “. Може да пристигна да види по какъв начин протича в един ден анализите. Имаше и обстоятелства с резултатите, само че нямаше разбор за какво са реализирани тези резултати. Не мога да приказвам за контракта си. Преди месец, месец и нещо спортният шеф Георги Иванов – Гонзо излезе и сподели, че са удовлетворени от мен. Аз от себе си не съм удовлетворен, защото две квалификации нямаме класиране на Европейско, по тази причина не съм удовлетворен. Докато мога и до момента в който решат, ще работя само и единствено за това. Можеше да бъде и друго, можех да отида в клубен тим. Имаше възможност да стана селекционер и на мъжете, само че на този стадий единственото ми предпочитание и работа е обвързвано с младежкия тим, който да се класира на Европейско. Това може да стане, в случай че ще разгадавам на най-хубавите играчи при нас. Политиката в този момент е младите да са „ горе “. Другата ми работа е да намираме състезатели, които да бъркат при нас и да са положителни при мъжете. Това го вършим добре.

Какви са наблюденията му от efbet Лига?

„ Искам да видя по-голяма скорост. Дискутирало се е за накъсването и лесните фалове. Там би трябвало да почистим играта. Футболистите би трябвало да изчистят своите единоборства. В нахлуване би трябвало да бягат от тях. Самите дуели да са по-чисти и мъжки. Иначе, има положителни играчи, положителни селекции се вършат. Идват и положителни непознати играчи – в Лудогорец, ЦСКА София. Дава се път на българите в ЦСКА 1948, Славия, Черно море, даже и Левски. Дава се път на такива играчи, просто по-динамична ми се желае да стане играта у нас. Това, че не можем да играем като Манчестър Сити и Ливърпул – не можем. Нашият футбол е гледаем, забавен, само че би трябвало да стане малко по-динамичен и класен с повече български, млади играчи.

Какво може да обнадежди фена?

Българският почитател би трябвало да си заобича децата. Бях на вторите тимове на Галатасарай и Фенербахче. Трибуната на помощния терен беше цялостна. Нека дойдат да гледат и поддържат децата си, а не треньора. Да имат доверие в тях, да бъдат положителни. Ще има загуби, ще има и победи. Искам да има самообладание, човещина, позитивизъм, а не неприятното. Срещу Холандия, когато направихме 0:0, публиката беше малко, само че до 80-ата минута имах възприятието, че са на спектакъл. След като започнахме да изпускаме, тя живна. Всеки мач желаеме да вкарваме голове. Няма значение с кой играем. Нека да си обичаме футбола. Не играят чужденци, играят наши деца. Елате, подкрепете ги “, приключи Александър Димитров.

Драган Иванов и Симеон Божинов, пратеници на Gong.bg в Белек, Турция

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР