Секторът Вътрешна сигурност се оказа сериозно предизвикателство за преговарящите за

...
Секторът Вътрешна сигурност се оказа сериозно предизвикателство за преговарящите за
Коментари Харесай

Видео наблюдение по селата, много паник бутони - решенията във Вътрешна сигурност |

Секторът " Вътрешна сигурност " се оказа съществено предизвикателство за договарящите за сформиране на държавно управление " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ". След близо 5 часа диспути по тематиката те се сплотиха към няколко безспорни и безвредни за четирите политически сили постулата.

Постигнато бе единодушие за функционален разбор за активността на Министерство на вътрешните работи и ДАНС , който да включва методите за усъвършенстване на структурата и състава на министерството, в това число и на бюджета. На базата на разбора и на съществуващи към този момент други разбори да се създаде нова конструкция, звена и състав в тактика за националната сигурност, критерии за оценка, механизми за външен надзор и надзор за достъпа до информация, съчетаем с този на европейските сътрудници.

Анализът ще се прави от политическото и професионално управление на Министерство на вътрешните работи, финансовото министерство, синдикатите и по един представител от партиите в обединението. 

След него ще бъде основана нова правна рамка за структурата и функционалностите на Министерство на вътрешните работи. Фокус на разбора е и самостоятелна методология на сигналите и всички закононарушения въз основата на справедливи критерии, усилване на работата по предварителната защита против рецидивна престъпност.

Договориха се и за правене на нова полицейска карта на дребните обитаеми места и нужда от видеонаблюдение, паник бутони и друга техника, патрули, представители от локалните общности и пр. 

Повишаване на потенциала по криминалистика и криминология у нас и специализации в чужбина, основаване на система и критерии за заслужено възнаграждение на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, възстановяване на взаимоотношението с европейските сътрудници за превъзмогване на мигрантската рецесия, укрепване на контрола по южната държавна граница - също получиха поддръжка от всички.

Препоръката към ГДБОП е да ускори взаимоотношението си с другите служби, изключително в региона на киберсигурността. Ще бъде основана унифицирана конструкция за киберпрестъпления и киберсигурност , само че към този момент е неразбираемо каква ще е тя и къде ще е позиционирана. Затова пък се разбра, че в този момент активността на антимафиотите е съсредоточена върху това да смъкват " Читанка " от интернет.

Подкрепени бяха и концепциите за образование на състава на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на домашното принуждение, езикова подготовка, възстановяване на юридическата подготовка, съпътстващо профилирано образование в региона на криминалистиката, като водене на разпити.

Констатирано бе, че ще има нулева приемливост към нарушаванията и закононарушенията и ще бъдат подхванати незабавни дейности. Ще се усъвършенства полицейското разузнаване, механически ще се обезпечи и работата под прикритие.

По въпроса за промени в Наказателно-процесуалния кодекс стана ясно, че всички са " за ", само че че в този момент не е моментът за оферти. Те ще бъдат направени от адвокати.

Промени ще има и в закона за НСО, с цел да бъде реализиран еднакъв достъп до сигурност. Създаване на система за професионално образование и обучение на чиновниците от бранш сигурност, противопоставяне на прането на пари по стопански браншове, в които ще бъдат включени и Българска народна банка, ДАНС, ГДБОП, КФН, както и обзор на законите, свързани със сигурността, от Народното събрание бе друга обща цел на договарящите.

Те се съгласиха, че би трябвало да се противодейства на пазаруването на гласове, да има цялостна бистрота на публичните поръчки, да се лимитират органите, които могат да желаят потребление на специфични разследващи средства и да се направи оценка на ролята и допустимостта на работещите в Министерство на вътрешните работи пенсионери. Ще има и самостоятелност на проверяващите екипи.

По предложение на Синдиката на чиновниците в Министерство на вътрешните работи по реда на парламентарния надзор ще бъде взложено на вътрешния министър да се направи бърз обзор на подзаконовите актове, с цел да бъдат разтоварени чиновниците от несвойствени действия. Четирите обединения се съгласиха и с друго предложение на профсъюза - за нови униформите на служителите на реда и защитни дрехи за пожарникарите. Както и да се отстрани дублирането на хартия на електронни документи и електронизирани процеси. 

Какво оферират партиите:

Българска социалистическа партия  настоя да се направи обзор на положение на системата на Министерство на вътрешните работи, метода на възнаграждение на чиновниците, софтуерната среда, юридическата подготовка на фрагментите.  

Според Иван Иванов в границите на 6 месеца би трябвало да се изготви функционален разбор с обзор на всички структури, брой чиновници, тъй като Министерство на вътрешните работи е с максимален бюджет на страната. На базата на този разбор да се създаде напълно нов закон за Министерство на вътрешните работи . Иванов изясни, че сега Министерство на вътрешните работи е една обърната пирамида и не дава резултата, който чакат и жителите, и чиновниците.

Сред предложенията на социалистите е също да спре политическото инженерство , с цел да се преодолее недоверието в Министерство на вътрешните работи.

Като цели на промяната в бранша на националната сигурност са ограничение на битовите престъпност и значително понижение на малцинствената престъпност. Създаването на контролни принадлежности, Антикорупционен кодекс, нова полицейска карта, съответна подготовка на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, съвременна техника и специалисти, единна база данни,  са друга част от предложенията. Акцент бе подложен и върху нарастване на заплатите на служителите на реда , както и решение на казуса с мигрантската рецесия в най-кратки периоди.

Тодор Байчев посочи, че за последните 30 година се вижда наклонност да се организират промени във всички браншове, само че все пак доверието у жителите спада фрапантно. Той уточни, че Евростат дава рекомендация за 7 дирекции на полицията, вместо сегашните 28.

" Българският служител на реда работи по-добре от средноевропейския, качеството на образование е по-добро. Но липсва ясна визия накъде да се движи Министерство на вътрешните работи. Промените се водеха от бюджетни проблеми. Правеха се козметични промени, имаше отдели с дублиращи се функционалности ", сподели Байчев и настоя за по-добра законова отбрана на настоящите служители на реда.

Социалистите упорстват още за взаимоотношение сред съставените елементи на националната сигурност и Министерство на вътрешните работи .

Валери Сарандев съобщи, че би трябвало да има нулева приемливост към битовата престъпност, тъй като това ще се отрази позитивно върху повишаване на доверие у хората към правоохранителната систева. А бързото и заслужено наказване ще подейства предупредително на обществото. Другите значими оферти на Българска социалистическа партия са въвеждане на полицейско разузнаване, нов модел на досъдебно произвеждане и промени в Наказателно-процесуален кодекс

" ИТН "  установи, че целите на партията значително се припокриват с тези на Българска социалистическа партия. Формацията на Слави Трифонов обаче излезе с екстравагантната концепция да бъде възобновено Министерството на бедствията и повредите , каквото съществуваше при министъра от Движение за права и свободи Емел Етем, като от Министерство на вътрешните работи бъдат извадени пожарната и гражданската сигурност. Така съгласно Има Такъв Народ ще се реализира децентрализация, която сега липсва.

Другата радикална промяна е да се сътвори държавна организация за киберсигурност със личен бюджет.

Има Такъв Народ упорства също целият пакет от законите за сигурността да се промени , тъй като в тях има искрено противоконституционни текстове - да вземем за пример законът за СРС, който дава опция за наблюдаване на всеки, уточни Николай Радулов. Той настоя за цялостна проверка, в това число и финансова, на Министерство на вътрешните работи за 10 година обратно

Радулов сподели, че огромният проблем в системата е с образованието на фрагментите.

" Академията на Министерство на вътрешните работи е смъкната до равнище районно ръководство, равнището на преподаване е извънредно ниско ", разгласи представителят на Има Такъв Народ.

И настоя академията да излезе от Министерство на вътрешните работи и да се трансформира в съвременно образователно заведение. Ръководителите в системата не са готови, огромна част са парашутисти и връзкари, счита той и добави, че квалификацията им би трябвало да се увеличи.

Като значим проблем той посочи и цифровизирането на Министерство на вътрешните работи и структурите за националната сигурност , с цел да се възстановява координацията с европейските ни сътрудници.

Но периодите за цялостна промяна не са обнадеждаващи - измененията могат да се извършат за 6 година или най-малко за 4 година при готовност. Прегледът на силите и реподборът на фрагментите може да стане за 2 година Цифровизацията, в случай че се употребяват европейските стандарти, може да се реализира в границите на 4-годишния мандат, изясни Радулов.

В битката с прането на пари партията планува съгласуваност сред вътрешното ведомство, Национална агенция за приходите, КФН и Българска народна банка. Необходим е и разбор на внасянето на пари в България, благодарение на нови технологии. Има Такъв Народ упорства също за политически неутрална ДАНС след обзор и разбор за заканите, възстановяване на опцията за противопоставяне на корупцията, увеличаване на териториалните дирекции.

" Защитете секторите, където ще постъпят парите по Плана за възобновяване и резистентност с увеличаване на контрола. Много значим е и парламентарният надзор върху службите ", уточни Николай Радулов.

" Промените в бранша " Вътрешна сигурност " би трябвало да обезпечат действителна гражданска сигурност, която досега не съществува. Вместо това, хората гледат рекламни акции. Системата би трябвало да се деполитизира и демутризира, както и да се възвърне качеството на подготовката на чиновниците в Министерство на вътрешните работи ", добави Николай Радулов.

Атанас Атанасов от " Демократична България " посочи, че вътрешната сигурност не е единствено Министерство на вътрешните работи, има и други значими структури. От Демократична България установяват, че корупцията е главен дестабилизиращ фактор в страната и политиката и се покровителства от самата страна.

" Купуването на гласове се трансформира в резистентен фактор. Натрупването на средства от корупция се насочва към подставени лица и отиват в политиката. Необходими са значими функционални и кадрови промени в структурите. Политически би трябвало да бъде изведено, че най-важната задача на правоохранителната система е битката с корупцията ", сподели Атанасов.

Демократична България настоя за законодателни ограничения против кражбата на обществени средства, бистрота на публичните поръчки, цифровизация на процесите, както и за стабилен парламентарен надзор , с цел да не се повтарят отводите на някогашния министър председател Бойко Борисов да се явява в Народно събрание през последните 2-3 година от ръководството на ГЕРБ. Но би трябвало да се усили дълбочината на този надзор, уточни Атанасов. И добави, че е безсрамие оправданието на ръководителите на структурите за сигурност с класифицирането на информацията. Той настоя за периодически чувания в парламентарните комисии на ръководителите на ДАНС , " тъй като тази институция се е трансформирала в почивен дом с добре платени чиновници ".

Чрез промени в Закона за правосъдната власт да се вкара отчетност на правосъдната власт , както и да се ускори ролята на Инспектората на Висшия правосъден съвет при атестацията на магистратите, е друго предложение на десните. Изпълнителната власт и прокуратурата да работят в синхрон посредством промени в законите, желаят още те.   

Демократична България упорства също за съществени промени в Закона за СРС , с цел да се ограничи кръгът на органите, които могат да изискат подслушване, и по този начин да се постави завършек на злоупотребите със спецразузнавателни средства. Атанас Атанасов изиска прокуратурата да бъде извадена от този кръг. Според него Бюрото за надзор на СРС прикрива случаите на нелегално подслушване.   

Демократична България е съгласна с изваждането на пожарната от Министерство на вътрешните работи . Коалицията също изиска разбор на кадровото положение на министерството , където водеща роля би трябвало да имат проверяващите служители на реда.

" Реподборът е безстопанствен, връзкарството е довело до цялостна деградация на чиновниците. В Министерство на вътрешните работи има над 7000 пенсионирани чиновници, които още работят във ведомството и са на управителни постове, а това стопира кадровото израстване и задръства системата. Изкривена е системата, която прави оценка какъв брой коства един служител на реда ", счита. 

" Продължаваме промяната " упорства статутът на Министерство на вътрешните работи да бъде изменен посредством законови промени, както и Законът за Министерство на вътрешните работи да се синхронизира с тези за администрацията и за държавния чиновник , разгласи Калоян Янков. Предложението е за функционален закон за запазване и защита , вместо устройствения закон на Министерство на вътрешните работи.

" Вътрешното ведомство би трябвало да се освободи от специалността му до момента ", посочи Янков.

Политическа партия държи още на структурна самостоятелност на дирекциите в службите от политическа настойчивост, тъй като разкриването на закононарушения е най-важният механизъм на страната. А то се прави от р азследващи служители на реда , само че с изискването да се усъвършенства качеството на работата им, да им се дадат повече пълномощия и по-голяма самостоятелност от висшестоящите органи и прокуратурата, уточни Калоян Янков.

Според групировката на Кирил Петков и Асен Василев е нужен ръб, който да следи за идентична база и хонорари в бранша за сигурност. Предлага се още извеждането на някои структури от Министерство на вътрешните работи . Професионалните действия, в това число и полицията, да бъдат отделени в нова конструкция. Друга концепция е препозиционирането на центровете за подготовка на полицейските чиновници , тъй като службите би трябвало да се зареждат от хора, приключили гражданско обучение, които да минават профилирано образование. Според Политическа партия полицейската академия би трябвало да станат център за практическо образование

Илия Антонов от експертния екип на групировката счита, че е значимо да се слагат акценти в работата на Министерство на вътрешните работи. Той изясни, че полицейската активност би трябвало да е отвън Министерство на вътрешните работи , като се ускори ролята на проверяващия служител на реда .

" Полицейската работа е следствие и защита на публичния ред. Министерство на вътрешните работи е мастодонт. Трябва да се даде водеща роля на проверяващия служител на реда, да се увеличи неговата успеваемост и да се развие потенциалът му посредством усъвършенстване на функционалностите и щатовете, т.е. да се усили броя на проверяващите ", изброи специалистът и акцентира на възстановяване на материалната база.

Към това той добави и усъвършенстването на полицейското разузнаване с интервенции под прикритие, както и да се основат отдели за обмисляне на интервенции.     
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР