Секторът на зърнопроизводството в България е силно фрагментиран, като сред

...
Секторът на зърнопроизводството в България е силно фрагментиран, като сред
Коментари Харесай

КЗК видя спекула в зърнения бранш

Секторът на зърнопроизводството в България е мощно фрагментиран, като измежду участниците няма подобен със доста пазарно наличие. В същото време, обаче, дейностите на производители на слънчоглед са съдействали за внезапното повишение на цената на олиото при започване на март 2022 година Това излиза наяве от секторния разбор, признат от Комисията за защита на конкуренцията.

Събраните данни демонстрират, че приходите за 2022 година на огромна част от производителите на маслодаен слънчоглед порастват с по-бързи темпове от размера на добивите. В един случай приказваме за 25% по-висока годишна продукция и 7 пъти по-големи доходи.
 Комисия за защита на конкуренцията изяснява: Защо макар рекордния рандеман цените на брашното и олиото гонят 20-годишен връх
Комисия за защита на конкуренцията изяснява: Защо макар рекордния рандеман цените на брашното и олиото гонят 20-годишен връх

Износът на пшеница от Пристанище Варна с близо 90% растеж и то единствено от началото на настоящата пазарна година до 2 януари 2022 г.

" От оценените данни може да се направи обосновано съмнение, че следеното държание от страна на посочените нагоре производители на маслодаен слънчоглед евентуално се дължи на задържане на продукция в хранилища за предпазване за същата да бъде осъществена на по-късен стадий, в очакване на по-високи цени на суровината ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията.

Ако при пшеницата междинните експортни цени релативно рядко надвишават европейските ценови нива и следват тяхната динамичност, то слънчогледът през на процедура целия интервал на разбора е по-скъп от междинното за Европейски Съюз.

Ефектите от повишаването на суровината с над 40% в другите райони през март 2022 година води и до повишаване на олиото на едро и дребно, което продължава да е реалност и няколко седмици, откакто на някои места изкупните цени на слънчогледа потеглят надолу.
 В Румъния проверяват картел при цените на олиото, захарта и маслото, а някои от фирмите продават и на българския пазар
В Румъния проверяват картел при цените на олиото, захарта и маслото, а някои от фирмите продават и на българския пазар

Това са питателните артикули, чиито цени са се вдигнали най-вече в северната ни съседка

Според Комисия за защита на конкуренцията усложненията с обезпечаването на суровината се дължат " от една страна на непрестанно изменящата се обстановка на интернационалния пазар на слънчоглед и слънчогледово масло, а от друга са в резултат на допустимо спекулативно повишаване на цените на маслодайния слънчоглед от страна на зърнопроизводителите, изключително изразително в интервала от м. февруари до м. май 2022 година, в очакване достигането на по-високи цени, на които те да осъществят своята продукция ".

Последното е теза и на производителите на олио. Те " настояват, че следеното през 2021 година и 2022 година спекулативно повишаване на цените на маслодайния слънчоглед се дължи главно на нежеланието на част от зърнопроизводителите и търговците на зърно, които имат опция за депозиране и предпазване, да продават слънчоглед и съзнателно да задържат количества, за продажба на по-висока цена ".
 България е единствената страна в Европейски Съюз, в която олиото поевтинява
Година след " войната " за олио: България се оказа единствената страна в Европейски Съюз, в която то... поевтинява

Опашките, всеобщото презапасяване и страховете от недостиг остават в предишното

Така измежду рекомендациите на Комисия за защита на конкуренцията са по-лесен достъп до механизми за подкрепяне, поощряване на търговията посредством стокови тържища и обществен указател на мелничните предприятия, само че и " засилен мониторинг на пазара на зърно ": " Липсата на по-строг и регулярен мониторинг основава условия за деформиране на пазарната среда от гл. т. на предлагането на зърно в страната, вероятно задържане на наличия от страна на зърнопроизводителите/търговците в обектите за предпазване на зърно, което от своя страна би могло да докара до изкуствено завишаване на цените ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР