Сектор Плодове и зеленчуци“ има висока добавена стойност и осигурява

...
Сектор Плодове и зеленчуци“ има висока добавена стойност и осигурява
Коментари Харесай

Зам.-министър Джиков: Сектор „Плодове и зеленчуци“ има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието

Сектор „ Плодове и зеленчуци “ има висока добавена стойност и обезпечава най-вече работни места в земеделието, като заетите в него са 3 индивида на хектар.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при откриването на четвъртото издание на Международната конференция InteliFresh 2022. Той добави, че секторът има значимо обществено значение и служебното държавно управление, отчитайки това, се стреми да създаде интервенции и ограничения в Стратегическия проект и Националния проект за възобновяване и резистентност,  посредством които да се подкрепят заетите  в него и да се усили делът му.

Аграрният заместник-министър уточни, че е от извънредно значение да се увеличи устойчивостта на земеделските стопанства. По думите му подотрасълът дава опция на дребните и междинните аграрни стопанства и фермерите да получават устойчиви приходи.

„ Днешният конгрес насочва вниманието към значимостта на пазарите, тъй като откакто се създаде нещо то би трябвало да се осъществя. Инициативата дава платформа за полемики и продан на опит сред водещи компании в Нидерландия с български сътрудници. Това е значимо освен за производителите и търговците, а и за потребителите “ добави Тодор Джиков.

Заместник-министърът осведоми, че политиката на страната е да се реализира растеж в производството на български плодове и зеленчуци, оттова да се усили делът на пазара на родни артикули и като резултат – износът да нарасне.

„ Българският бранш „ Плодове и зеленчуци “ е изправен пред нараснали упования за промяна. Независимо дали става въпрос за отговор на възходящото търсене, повишение на конкурентоспособността или за адаптиране към измененията в климата, родните фермери се стремят да модернизират производството си и вършат нововъведения повече от всеки път “, добави земеделският заместник-министър. И увери, че държавното управление се стреми да направи пътя на фермерите допустимо най-лесен и да обезпечи нужното финансиране по цели. Той означи, че са следи и повишаване на интереса към схемите за обвързано подкрепяне както при площите, по този начин и при бенефициентите.

„ Политиката на Министерството на земеделието във връзка с подпомагането с държавни помощи в бранш „ Земеделие ” е ориентирана най-вече към дребните и междинни стопанства и се реализира в сходство с политиката на Европейския съюз за поощряване и стабилно развиване на дребните и междинни стопанства “, акцентира Тодор Джиков. И подчертава, че Министерството на земеделието работи в посока развиване на съвременно и стабилно земеделие, въвеждане на новаторски технологии, интелигентно ръководство на ресурсите и опростяване на институционалната рамка – условия, които да разрешат на българските фермери да получават постоянни и високи приходи и да бъдат задоволително конкурентоспособни на общия европейски пазар, а също по този начин и отвън него.

Заместник-министър Георги Събев взе присъединяване в полемика на тематика „ Как да се удвои производството на плодове и зеленчуци в България за 5 години “, която се организира в границите на форума. „ Сектор „ Плодове и зеленчуци “ е обичаен за България и за района и имаме вяра, че самодейностите на сегашното държавно управление, както и на идващите кабинети, ще оказват помощ на бранша да пораства и да се развива “, съобщи той.

С представители на нидерландската комерсиална задача Георги Събев разиска тематики от съвместен интерес като устойчивостта и сигурността на храните и поддръжката за земеделските производители. „ Споделянето на познания и положителни практики е метод да вървим напред “, разяснява той и добави, че полемики могат да се водят и на равнище Европейски Съюз, с цел да се търсят общи решения за напредъка на бранш земеделие. По думите му помощта на университетите и изследователските институти също има значима роля за разгръщането на капацитета на бранша. Според него има доста благоприятни условия за двустранно съдействие сред България и Нидерландия, които могат да се подхващат за поддръжка на бранша.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР