Сектор Енергетика е един от най-засегнатите от Европейската зелена сделка

...
Сектор Енергетика е един от най-засегнатите от Европейската зелена сделка
Коментари Харесай

Инж. Севдалин Желев, директор на „Топлофикация Русе“: Най-добрият сценарий за реализиране на Европейската зелена сделка е топлоцентралите да преминат към по-чисти горива

" Сектор " Енергетика " е един от най-засегнатите от Европейската зелена договорка заради обстоятелството, че България е измежду страните с най-голям дял твърди изкопаеми горива в крайното ползване на сила за семействата. Решението за тавана на нездравословните излъчвания до 2030 година е единствено първата крачка от прехода към въглеродна индиферентност. Като топлофикация, която създава сила от въглища, следва да изминем дълъг и сложен път към подмяна на твърдите изкопаеми горива с по-екологични. С цел реализиране на енергийната успеваемост и произвеждане на чиста сила, имаме явен проект и дълготрайна визия. За постигане на чисти нулеви въглеродни излъчвания, към този момент близо две години работим върху плана за включване в употреба на трите газови когенератора. Инвестицията е част от екологичната тактика на предприятието. ". Това съобщи инж. Севдалин Желев, шеф на " Топлофикация Русе ".
свързани новини7242на 03.11.2021
" Нашите цели са съобразени с Европейската зелена договорка. Те са за произвеждане на чиста сила. Инвестираме в нови технологии и подмяна на въглищата с по-екологични горива. Задачата ни е да произвеждаме сила от природен газ и да редуцираме излъчванията от парникови газове. ", съобщи инж. Желев. По думите му философията " да бъдем екологични " несъмнено допуска по-добра среда на бъдещите генерации. " Целта на Зеления пакт е по-чист въздух и запазване на околната среда. В същото време обаче не би трябвало да забравяме, че като загатваме " зелената договорка ", наложително се сещаме за цената, която ще заплати обществото през идващите години. За да се запазят работещи топлофикациите на въглища, ние би трябвало да влагаме голям финансов запас за диверсификация на горивата и закупуване на нови мощности. ", уточни инж. Желев. Той показа, че към този момент работят за трансформацията на " Топлофикация Русе ", като заменят въглищата с природен газ. " Това е първата крачка, към която пристъпихме, за ограничение на въглеродния отпечатък от активността ни. Заедно с това включихме в работен режим и новата сероочистваща апаратура. Трансформацията, такава каквато я постановат от Европа, ще е сложна за всички. По тази причина с изключение на личен финансов запас, имаме потребност и от помощта на общината и страната, включително и на европейски средства, които ще вложим в уреди и преквалификация на чиновниците си. “ показа инж. Желев.

По мотив новата сероочистваща апаратура, инж. Желев показа, че тя е от извънредно значимост за чистотата на въздуха в Русе. " Съоръжението улавя серния диоксид и фини прахови частици при работата на „ Топлофикация Русе “. Тя има за цел в допълнение ликвидиране на издадените от парогенераторите димни газове за реализиране на въведените доста по-строги емисионни правила. Инсталацията извършва функционалността на спомагателен филтър, включен в потока на газовете след електрофилтрите, който улавя 97% от серните излъчвания, както и фините прахови частици. ", съобщи инж. Желев. Той добави, че в инсталацията димните газове наложително се организират през камера, в която работят оросителни дюзи.

Директорът на " Топлофикация Русе " уточни, че най-ефективният и добър сюжет за реализиране на задачите, сложени от Европа, е централите да бъдат преустроени да работят с по-чисти горива,за да продължат да действат откакто отстранен въглищата. " Между положителните планове и резултатите стоят огромни провокации изключително на страни като България, които употребяват над 40% от въглищата за произвеждане на електро сила. През зимата този % доближава до 60%. По тази причина преходът у нас би трябвало да се случи гладко и заслужено. Целият екип на топлофикацията застава зад концепцията за по-чист въздух и сила. ", уточни инж. Желев.

Инж. Севдалин Желев означи, че климатичните промени и задачата за реализиране на нулеви излъчвания е измежду водещите тематики в политическите и научните среди в България. " Организират се редица срещи и диспути към новите европейски зелени политики, а точно достигането на климатична индиферентност и вероятните способи за промяна на въглищните централи. Смятам, че обществото би трябвало да бъде въвлечено в тази полемика, тъй като преходът ще засегне освен предприятията, само че и всеки човек. ", съобщи инж. Желев. По думите му, с цел да загърби България енергийните и екологичните си проблеми, локалното и национално ръководство, бизнесът, НПО-тата и елементарните жители би трябвало да обединят старания, с цел да се изработят допустимо най-хубавите проекти за енергиен преход и промяна на цели райони в страната. " При липса на ясно написана визия, страната ни няма да може да се възползва от средствата, които са предопределени за България от Фонда за обективен преход, по отношение на реализацията на вложенията по Европейската зелена договорка. Общите приказки няма да свършат работа. Имаме потребност от съответни планове, нововъведения, за подготовка и преквалификация на работната ръка. ", акцентира инж. Желев.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР