Сексуалните насилници са врагове, които трябва да бъдат съдени и

...
Сексуалните насилници са врагове, които трябва да бъдат съдени и
Коментари Харесай

Сексуалните насилници са "врагове", но заслужават християнска любов, каза папата

Сексуалните насилници са " врагове ", които би трябвало да бъдат съдени и наказвани, само че все пак заслужават християнска обич и грижа, защото те въпреки всичко са Божии децa, сподели папа Франциск, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Франциск е направил изказването си на 29 април в персонален диалог с йезуити,. Самият Франциск е йезуит, а изявлението му бе оповестено през вчерашния ден в италианското издание " Сивилта католика ".
Скандалите, свързани с принуждение, урониха престижа на църквата и се трансфораха в съществено предизвикателство за светия отец. През последните 10 години той утвърди редица ограничения, с които църковната подчиненост да бъде подвеждана под отговорност, само че това докара до смесени резултати. По време на визитата на Франциск маджарски член на йезуитската религиозна общественост попита Франциск по какъв начин да се съблюдава Божията заповед да обичаме враговете си, в случай че врагът е полов принудител.

" Как да подходим, по какъв начин да приказваме с насилниците, към които изпитваме омерзение? Да, те също са Божии деца. Но по какъв начин може да ги обичаме? Това е сложен въпрос ", отговори Франциск.

" Насилникът би трябвало да бъде съден, в действителност, само че като брат ", сподели Франциск. Той дефинира това като " форма на обич към врага ", макар че означи, че е доста мъчно човек да има сходно отношение поради въздействието, което насилниците имат върху живота на хората.

" Насилникът е зложелател. Всеки от нас усеща това, защото изпитваме състрадание към страданието на жертвите, даже в това да разговаряш с насилника има омерзение, не е елементарно. Но те също са Божии деца. Заслужават наказване, само че заслужават и грижа ", сподели той.

Миналата седмица папата похвали работата на интернационална ватиканска комисия за предварителна защита на половите похищения и я насърчи да продължи напред след неотдавнашната оставка на почитан член, който я упрекна в липса на бистрота.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР