Секретни американски спецоперации в събота и неделя доведоха до смъртта

...
Секретни американски спецоперации в събота и неделя доведоха до смъртта
Коментари Харесай

След смъртта на Багдади: Ислямска държава с нов лидер

Секретни американски спецоперации в събота и неделя доведоха до гибелта на водача на екстремистката формация " Ислямска страна " (ИД) Абу Бакр ал Багдади и на нейния представител Абу ал Хасан ал Мухаджир в Сирия, само че организацията към този момент е определила негов правоприемник, написа списание " Нюзуик ", което първо заяви през вчерашния ден за убийството на мистериозния предводител на ИД, написа Булнюз.

``
реклама

Говори се, че Абдулах Кардаш, чието име от време на време се изписва Каршеш и е прочут още като Хаджи Абдулах ал Афари, е бил назначен от самия Багдади през август да управлява " мюсюлманските каузи " в известие, публикувано от считания за формален медиен рупор на ИД - уеб страницата Амак. Групировката обаче в никакъв случай не е удостоверила това обществено. Малко се знае за някогашния офицер от иракската войска, служил в миналото при починалия водач Саддам Хюсеин. Но районен разследващ чиновник, помолил да не бъде разпознат, сподели пред " Нюзуик ", че Кардаш към този момент би трябвало да е поел ролята на Багдади, въпреки че тя е изгубила доста от смисъла си към времето на неговата крах, написа списанието.

Убитият през вчерашния ден при интервенцията на американския спецотряд " Делта " Багдади построи самозвания халифат на ИД върху основата на иракския клон на Ал Каида, само че съгласно цитирания чиновник ролята на авторитетния в миналото ислямски свещеник хардлайнер към този момент е била значително единствено алегорична. " Багдади беше единствено парадна фигура. Той не участваше в ежедневните интервенции, сподели служителят пред " Нюзуик ". - Единственото, което правеше, бе единствено да каже да или не, само че без никакво присъединяване в планирането. " Все още излизат детайлности какво е ставало в щаба на Багдади в сирийското село Бариша и за какво шефът на ИД се е криел надълбоко в територия, която се свързва със съперничещата джихадистка формация " Хаят Тахрир аш Шам ", ръководена от някогашния съмишленик на Багдади - Абу Мохамед ал Джолани, основал по-късно сирийския клон на Ал Каида - фронта " Ан Нусра ".

Но въоръжените сили и на двамата мъже претърпяха поредност от провали, което внезапно ограничи свободата им на придвижване в двете страни, за чиято дестабилизация изиграха основна роля, показва " Нюзуик ". Списанието цитира преобладаващи до неотдавна отзиви, че Багдади би трябвало да се е криел някъде в Североизточна Сирия или прилежащите крайгранични региони на Ирак, което обаче се е оказало погрешно. Имало е и изказвания, че той не е бил в положение на управлява ИД, тъй като е бил ранен при американски въздушен удар. Когато обаче Багдади бе забелязан във видео, пуснато от ИД през април - първата му поява след единствената му обществена тирада в огромната джамия " Ал Нури " в Мосул, не се видяха забележими признаци за раняване. Дори и с гибелта му в този момент обаче способността на ИД да дава нареждания и да въодушевява кръвопролития по света може да се окаже не изцяло сломена, отбелязва списанието. " Те ще нанасят удари в Сирия, ще основават безпорядък в Ирак, Европа и, несъмнено, в Съединени американски щати - сподели цитираният районен чиновник. - Имаме работа със латентен колос. Той ще се пробуди и ще провокира непредвидим безпорядък и смут измежду хората на Запад. " Според неназован някогашен чиновник на американското разузнаване обаче, гибелта на Багдади може да се отрази много мощно на способността на ИД на работи. Той споделя пред " Нюзуик ", че " в случай че (Багдади) се е подписвал под интервенции и тактики посредством писма и пощальон, значи е имал въздействие ". " Лидерът има значение. Ние вървим по следите им, тъй като те вземат решенията ", прибавя служителят. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР