секретар на българския клуб Цар Борис III в Охрид Християн

...
секретар на българския клуб Цар Борис III в Охрид Християн
Коментари Харесай

Пребитият в Охрид Християн Пендиков вероятно ще бъде опериран във ВМА

секретар на българския клуб " Цар Борис III " в Охрид Християн Пендиков e настанен в реанимацията на ВМА и е под непрестанно лекарско наблюдаване.

По-рано довечера той беше превозен от Република Северна Македония до София. Състоянието му е приблизително тежко, само че без заплаха за живота. Веднага откакто е признат във Военномедицинска академия, са му направени всички нужни проучвания и съвещания за уточняване на неговото положение. Медиците са установили голям брой пострадвания в региона на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Назначени са спомагателни високоспециализирани проучвания за уточняване на лечебния проект , оповестиха от Министерството на защитата.

Най-вероятно ще се наложи Пендиков да бъде опериран във ВМА , по думи на заместник-министъра на опазването на здравето Александър Златанов , представен от БНР. " Има много контузии в региона на главата, сигурно строшаване на долната челюст, фрактура във връзка с костната конструкция на синусите. Има много контузии. Допълнителни проучвания ще покажат дали има още по-сериозни неща и дали ще се наложат интервенции. Най-вероятно ще се наложи такава във връзка с счупената кост, както и на синусните кухини. Допълнително ще се обясни здравословното положение, контузиите и ще се реагира съответно ", изясни той. Близките на Християн Пендиков също са в София.
 Демерджиев изиска среща с сътрудника си от РСМ след побоя в Охрид
Демерджиев изиска среща с сътрудника си от РСМ след побоя в Охрид

Християн Пендиков бе доведен за лекуване в България

От Министерство на външните работи показват, че българските институции са започнаха незабавни дейности за превозването на Пендиков до България. По случая са ангажирани всички способени български институции. Посланикът ни в Скопие и чиновници на дипломатическата ни задача са в Охрид. На място е и краткотрайно ръководещият Генералното консулство в Битоля. Българските дипломати са в контакт с околните на потърпевшия и локалните управляващи и оказват нужното подпомагане.

Зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова е връчила на посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска протестна нота, в която остро се осъжда " този тежък акт на принуждение на етническа основа ". По думите на Петрова страната ни чака управляващите в РСМ да подхващат незабавни дейности за откриване, заблуждение под отговорност и наказване на причинителите на закононарушението, като отчетат сериозността на действието.

От външното ни министерство акцентират, че отсъствието на ефикасни ограничения против повтарящите се образци на ескалиращо принуждение от ненавист против българите в Северна Македония от последните месеци водят до чувство за безотговорност , както и до мултиплициране и ожесточаване на сходни действия. В този подтекст Велислава Петрова желае незабавни, съответни и целенасочени ограничения, които да подсигуряват превъзмогване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония. Според нея това е въпрос, който ще продължи да бъде от първостепенно значение за България. Необходимо е създаване на ефикасен механизъм за отбрана на българите в Северна Македония и страната ни е подготвена да работи в партньорство със Скопие в тази посока, по мнението на Петрова.
 Прибираме си за лекуване у нас пребития в Охрид наш съотечественик Обновена
Прибираме си за лекуване у нас пребития в Охрид наш съотечественик

Румен Радев и Гълъб Донев излязоха с остри позиции за побоя

Междувременно страната ни е уведомила за случая международните ни сътрудници, институциите на Европейски Съюз и полевата задача на ОССЕ в Скопие . В информацията до тях се подчертава върху сериозността на обстановката с правата на българите в Северна Македония и се показва упованието на България тези въпроси да не бъдат подценявани, а адресирани по подобаващ метод.

" Типично закононарушение от ненавист " - по този начин дефинира побоя над Пендиков министърът на външните работи Николай Милков , представен от националното радио.
 Министерство на външните работи привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид
Министерство на външните работи привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

Буяр Османи даде обещание подпомагане от страна на локалните управляващи по случая

За отношението на София към евроинтеграцията на Скопие Милков разяснява: " Позицията на България във връзка с интеграция на Република Северна Македония е ясна през цялото време. Това са критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени и без тяхното осъществяване ние не можем да кажем " да ". Когато те трансформират държанието си, тогава и ние ще дадем зелена светлина по-нататък на тяхната интеграция. Сега, сега, това явно не е допустимо. Напротив, има възприятието, че нещата вървят към ескалация, макар напъните, които се поставят за усмиряване на ситуацията. И това е позиция, която не е единствено българска, това е европейска позиция. "

По думите му България упорства за преустановяване на издевателствата и провокациите към българите в Република Северна. " Считаме, че това са закононарушения от ненавист. В редица такива казауси, които към този момент се състояха, остават или ненаказани или със алегорично глобени, което основава атмосфера на безотговорност. От там нататък това подтиква продължаването и хронифицирането на тези проблеми, което не може да продължава по този начин ", разяснява Милков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР