Сегашното наименование на реката е спомената за първи път още

...
Сегашното наименование на реката е спомената за първи път още
Коментари Харесай

Урок по география: Това е най-старото име на река Марица

Сегашното название на реката е упомената за първи път още през XIIв., когато е упомената от пътешественици в района. Когато османците идват – те и дават наименованието Мерич.

Плавателната история на река Марица

Има сведения, че още преди повече от 2000 години, реката се е употребила за мореплаване. По времето на античните гърци и траки се е употребила за интензивно корабоплаване по нея и по този метод се трансформира във значима водна артерия на Балканите.

Фактът, че до град Пловдив до преди 150 години са плавали огромни водни съдове поразява мнозина,но  това не е било непозната процедура за предишното. В течение на епохи се е употребила като водна автомагистрала за транспорт на артикули сред Пловдив и останалите огромни градове по нейното поречие – най-много със салове.

Между днешните улици Артилерийска и Хъшовска се е намирало пристанището на град Пловдив. Има непокътнати сведения, че даже е имало напредвания на параходи против течението на реката преди години.

Последната информация, която можем да потвърдим за съществуването на натоварен трафик със саловете е при започване на 20 век със строителни материали.

Древното название на река Марица е името Хеброс останало през хилядолетията в историята като неин знак.

Сегашното и име се свързва със славянски генезис. Въпреки нейната история и дългата и плавателна роля, през последното столетие ролята и на плавателна водна артерия понижава, само че все пак нейната роля на най-дългата река на Балканите е витално значима за водния баланс на 3 страни.

Източник: blitz.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР