Сегашното лято е третото най-топло лято у нас за последните

...
Сегашното лято е третото най-топло лято у нас за последните
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Сегашното лято е третото най-топло у нас

Сегашното лято е третото най-топло лято у нас за последните няколко десетилетия. Лятото на 2012 година е най-топлото в България, следвано от това през 2007 година, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция климатологът Симеон Матев, който е основен помощник лекар в катедрата " Климатология, хидрология и геоморфология " към Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Симеон Матев е създател и е един от създателите на платформата за просвета " Климатека ".

" Изминалото лято в Европа беше най-топлото, само че у нас не е най-топлото и може би ще е на трето място ", посочи климатологът. Досегашният водач - 2012 година, остава ненадмината и аномалията на тогавашното лято е с доста по-голяма стойност, в сравнение с тазгодишното лято. През 2012 година в България междинните температури на всички летни месеци са били доста над нормата, като юли се откроявал с най-голяма особеност, а юни и август също са имали доста висока позитивна особеност, сподели Симеон Матев.

Юни на 2023 година у нас беше по-хладен и дъждовен, само че през юли и август температурите бяха над нормата

През 2023 година юни е летният месец в норма, а даже тук-там в страната беше под нормата. В Западна България юни беше дъждовен и това е една от аргументите да бъде по-хладен, изясни основен помощник лекар Симеон Матев.

Той добави обаче, че " с помощта на юли тазгодишната особеност на лятото не можа по този начин да изпъкне, макар горещото време през юли и август, през които температурите у нас бяха доста над нормата ".

" Заради естествения, или студен юни, тазгодишното лято не можа да се класира на първо или второ място. След 2012 година, следва 2007 година и тогава юли също е бил с доста огромна наднорменост, само че с тези две години " не можахме да се преборим ", разяснява климатологът.

През това лято в България бяха измерени температури от 42-43 градуса по Целзий

" Ако съпоставяме със старите правила от 1961 до 1990 година, то последните лета в нашата страна са с отклонения от нормата повече от 2-2,5 градуса, а пък 2012 година е с близо 4 градуса отклоняване от тази остаряла норма. Сега, в случай че използваме новата норма, която е с към 1,5 градуса по-висока, най-топлото лято от 2012 година към този момент не е с близо 4 градуса особеност, а е с към 2,5 градуса. За сезон това е доста огромно отклоняване и по принцип при сезоните се смята, че в случай че има отклоняване, без значение дали е в плюс или минус, повече от 0,7 градуса, въпросният сезон се смята за аномален. А дали ще е студен или топъл - зависи към този момент от самата особеност ", изясни Симеон Матев.

Той сподели, че настоящето лято у нас е запазило наклонността на последните няколко лета и беше с доста наднормени юли и август, и с естествен юни месец. Тази наклонност я имаме от към три-четири години, посочи климатологът.

През тази година аномалията на летния сезон е малко над 1 градус, а миналите три-четири лета бяха с към 0,8-0,9 до 1 градуса, само че през тазгодишният юли се открояваше с дългата поредност от доста наднормени дни. Имаше към 10-11 следващи дни у нас, които бяха с на ден отклоняване на температурата над 3 градуса. По този индикатор " бием " и 2007 и 2012 година Въпреки че миналото лято не е най-топлото у нас, имахме интервал, за който може да се каже, че сложи някакви върхове - или това беше този дълъг интервал с високи температури, разясни основен помощник лекар Симеон Матев.

Изминалото лято е най-топлото освен в Европа, само че миналите три месеца са най-горещите в целия свят

По отношение на измерените безспорни оптимални температури - най-високите, които бяха регистрирани през това лято, Симеон Матев напомни, че имахме над 43 градуса в Русе, близо 42 градуса в Сандански и в още няколко обитаеми места в страната.

" Тези температури бяха измерени на 25 и на 26 юли тази година. Тогава обаче не бяха преминати температурните върхове и си остават написаните до момента в климатичните справочници - противоречивият от Садово, и по-реалният от Пловдив, които през това лято не бяха усъвършенствани у нас, което е и по-добре ", разяснява климатологът.

Според организацията за проучване на климата на Европейската комисия " Коперник " тазгодишното лято е най-топлото освен в Европа, само че миналите три месеца са най-топлите в целия свят, сподели Симеон Матев.

Каква ще е есента - дали ще е по-топла, само че и по-дъждовна от тази през 2022 година?

" От няколко месеца числените модели, които предвиждат времето в дълготраен аспект, плануват по-големи превалявания за Средиземноморския район, в това число и за Балканите. И можем да чакаме повече превалявания през есента, само че все пак, в температурно отношение, с доста огромна възможност се чака есента да бъде наднормена още веднъж, само че с повече превалявания. Например в Странджа, единствено поради оня развой, който имахме с наводненията от началото на този септември, действително там валежните правила са преизпълнени за цялата есен, освен за месец септември ", сподели Симеон Матев в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция каква есен да чакаме в България.

" Като цяло, упованията са да има по-динамична и бурна есен в Средиземноморския район, и това е обвързвано с високата температура на морската вода в цялото Средиземноморие ", изясни климатологът.

Според Симеон Матев циклонът " Даниел ", който провокира наводнения по нашето Черноморие, в Гърция, като засегна и Либия, може да се окаже най-смъртоносната стихия за последните години в нашия район.

Да чакаме ли циклоните и бурите да се усилват в бъдеще?

Такива процеси, провокирани от циклони и стихии, ще ги има и в бъдеще. В последните години доста зачестяват интензивните извалявания - или падат доста огромно количество от превалявания за малко време на обещано място, причиняващи огромни наводнения, сподели основен помощник лекар Симеон Матев.

" Лошо е, че тези превалявания по-трудно се предвиждат, като територия и времеви откъслек, през който ще се случат, като това става едвам от 24 до 48 часа преди започването им. Не се очакваше бурята " Даниел " да провокира такива превалявания до 300 литра на квадратен метър в нашата страна, само че това се случи ", означи климатологът от Софийския университет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР